Dzo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel

Predsednik SAD Džo Bajden je zatražio od svog tima da napravi pripreme u slučaju neuspeha diplomatskih pokušaja u iranskom nuklearnom pitanju, rekla je danas njegova portparolka Džen Psaki.

„Obzirom na stalno napredovanje iranskog nuklearnog programa predsednik je zatražio od svog tima da se pripremi u slučaju da diplomatija ne uspe. To zahteva pripreme“, rekla je ona i pomenula dodatne sankcije na izvore prihoda Teherana.

Ona je rekla da su SAD predložile diplomatski put i da on ostaje otvoren ali je upozorila da se pripremaju da krenu potpuno drugim putem ukoliko bude potrebno.

PROČITAJTE JOŠ:

Pregovori Irana i svetskih sila usmereni na spasavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljeni su danas u Beču, uz visoke tenzije nakon što je Teheran prošle nedelje postavio zahteve koje su evropske zemlje oštro kritikovale.

Diplomate iz Britanije, Francuske i Nemačke pozvale su Teheran da se vrati sa „realnijim predlozima“ nakon što je iranska delegacija prošle nedelje postavila brojne zahteve koje druge strane u sporazumu smatraju neprihvatljivim.

Sporazum je počeo da se raspada posle jednostranog povlačenja SAD 2018. za vreme predsedništva Donalda Trampa.

Diplomate su se rastale u petak konstatujući razlike, a zapad optužuje Teheran da je napravio korake unazad u odnosu na proleće. Iran je ubrzao svoj nuklearni program poslednjih meseci i ograničio pristup inspektora Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Bonus video: Nuklearna katastrofa Černobilj 1986.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar