Foto: REUTERS/Phil Noble

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je danas da je SAD kupiti 500 miliona doza Fajzer vakcine, koje će biti distribuirane u 100 zemalja sveta.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vest su pre nekoliko dana preneli američki mediji, a predsednik je zvanično potvrdio tokom današnje posete Velikoj Britaniji.

„Imam zadovoljstvo da vam saopštim da će Sjedinjene Države kupiti pola miliona Fajzer vakcina, koje ćemo donirati siromašnijim zemljama“.

Amerika je sklopila ugovor sa kompanijom Fajzer, koja će vakcine ustupiti po „neprofitnoj ceni“.

Bajden se ovom prilikom zahvalio direktoru Fajzera Albertu Burli koji je imao razumevanja za njegov plan i učinio ga mogućim.

„Naš cilj nije dominacija u bilo kom smislu, već samo pomoć svetu“, kazao je Bajden i dodao da svaka zemlja zaslužuje priliku da se odbrani od koronavirusa, bez obzira na materijalno stanje u kome se nalazi.

Postoji velika razlika bogatih i siromašnih zemalja u broju vakcinisanih građana, što ne doprinosi strvaranju kolektivnog imuniteta.

Bajdenova administracija će raditi na poboljšanju ovih brojki. Iz tog razloga će izdvojiti sredstva kako bi celom svetu omogućili pristup vakcinama. Na tom putu ima podršku kompanije Fajzer, koja će uložiti dodatne napore da proizvede dovoljan broj vakcina.

Bajden i Burla su ocenili da je današnji dan istorijski, i da će svet izaći kao pobednik iz borbe sa koronom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar