Džo Bajden Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon o paketu ulaganja u klimu i zdravstvo vrednih ukupno 430 milijardi dolara, nastojeći da obezbedi važnu političku pobedu demokrata manje od tri meseca pre ključnih izbora za Kongres.

Zakon predviđa finansijske podsticaje koji će omogućiti američkoj ekonomiji da se okrene obnovljivim izvorima energije, ali i ograničava cenu nekih lekova i uvodi minimalnu poresku stopu. za velike kompanije.

„Zemlja može da se promeni. Upravo to se dešava danas“, izrazio je zadovoljstvo u Beloj kući Džo Bajden, u govoru sa izbornim naglascima koji je dao uoči potpisivanja reforme pod nazivom „Zakon o smanjenju inflacije“.

„Radi se o budućnosti. Radi se o obezbeđivanju prosperiteta i napretka američkih porodica“, rekao je on.

„Radi se o tome da se pokaže Americi i američkom narodu da demokratija u SAD i dalje funkcioniše“, prenosi N1.

Džo Bajden Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Džo Bajden se u početku zalagao za još veći investicioni plan, ali sama činjenica da je prihvatio ovu reformu gotovo znači politički preporod za demokrate pred izbore na sredini mandata, koje obično gube nosioci.

Finansijski paket, rezultat teških pregovora sa desnim krilom Demokratske stranke, sadrži 370 milijardi dolara za smanjenje gasova staklene bašte za 40 odsto do 2030. godine.

„Buduće generacije će pamtiti ovaj dan kao dan kada je trend preokrenut u odnosu na sektor fosilnih goriva i u korist zdravije, čistije i pravednije budućnosti za sve, širom zemlje“, prokomentarisao je predsednik ekološke nevladine organizacije Sierra Club, Ramon Cruz.

Drugi deo tog sveobuhvatnog investicionog plana ima za cilj da delimično ispravi ogromne nejednakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti u SAD, posebno zahvaljujući smanjenju cene lekova.

Medicare, sistem javnog zdravlja namenjen, između ostalih, i starijima od 65 godina, prvi put će moći direktno da pregovara sa farmaceutskim kompanijama o ceni nekih lekova i tako postigne konkurentnije cene.

Za finansiranje ovih investicija reforma predviđa uvođenje minimalne poreske stope od 15 odsto za sva preduzeća sa profitom većim od milijardu dolara. Ovaj novi porez trebalo bi da spreči velike kompanije da iskoriste poreske olakšice koje su im omogućile da plate manje poreza nego što bi u principu trebalo.

Procenjuje se da bi ova mera trebalo da donese saveznoj vladi više od 258 milijardi dolara prihoda u narednih deset godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Oslabljena prošlogodišnjim haotičnim povlačenjem iz Avganistana, upornom epidemijom kovida i najvećom inflacijom u poslednjih 40 godina, Bajdenova administracija je imala tešku godinu.

Pored toga, njeni napori su često bili ometani činjenicom da ima veoma slabu većinu u Predstavničkom domu i u Senatu.

U novembru, pokazuju ankete, republikanci će osvojiti solidnu većinu u Predstavničkom domu, a mogli bi da pobede i u Senatu, pa bi Džo Bajden mogao da bude samo ‘fikus’ do kraja mandata 2024. godine.

Klimatske promene i reforma zdravstvene zaštite, protiv kojih su glasali svi republikanci bez izuzetka, pokazuju da je „američki narod izašao kao pobednik, a grupe za pritisak izgubile“, rekao je američki predsednik.

„Možemo da biramo da li ćemo zaštititi moćne ili ćemo imati snage da izgradimo budućnost u kojoj se svima nude mogućnosti. Ovo je Amerika u koju verujem“, rekao je Bajden.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar