Vladimir Zelenski i Džo Bajden
Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: POOL / Getty images / Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji je Ukrajini između ostalog obećao još 500 miliona američkih dolara u vidu "direktne budžetske pomoći".

U današnjem razgovoru Bajdena i Zelenskog, koji je, kako ističe Zelenski, trajao sat vremena, Bajden je Ukrajini obećao dodatnu finansijsku pomoć u iznosu od 500 miliona američkih dolara.

Prema saopštenju Bele kuće, predsednici Ukrajine i Amerike razgovarali su i o „neprestajnim naporima Amerike i njenih saveznika u pružanju vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini“.

„Pored toga, predsednik Bajden obavestio je predsednika Zelenskog da Sjedinjene Države nameravaju da pruže ukrajinskoj vladi 500 miliona dolara direktne budžetske pomoći. On je takođe razmotrio dodatne sankcije i humanitarnu pomoć, koji su najavljeni prošle nedelje“, navodi se u saopštenju Bele kuće i dodaje da je Zelenski obavestio Bajdena i o statusu pregovora Ukrajine sa Rusijom.

Neposredno posle saopštenja Bele kuće, razgovor sa Bajdenom opisao je na Tviteru i sam Zelenski:

„Upravo sam završio jednočasovni razgovor sa Bajdenom. Podelili smo analize situacije na ratištu i za pregovaračkim stolom. Pričali smo i o specifičnoj defanzivnoj podršci, novom paketu pojačanih sankcija, mikrofinansijskoj i humanitarnoj pomoći“, napisao je.

Bonus video: Ruski napad na Černigov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar