Si Đinping i Džo Bajden Foto:EPA/Jay L. Clendenin

Dok je ceo svet okrenut ka Ukrajini, geopolitička situacija se radikalno menja i na Istoku. Tu tezu najbolje potvrđuju postupci predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena koji je tokom posete Južnoj Koreji i Japanu jasno stavio do znanja da u njegovim planovima za budućnost nema mesta za najbrže rastuću ekonomiju na svetu - Kinu.

Naime, Bajden je danas predstavio svoj plan za ekonomsko angažovanje SAD u Aziji, prepustivši 13 zemalja osnivača novog ekonomskog saveza na Pacifiku da razrade načine na koje će sprovesti sporazume i odluči da li bi Kina ikada mogla da se pridruži.

Pročitajte još:

Bela kuća kaže da sporazum ne nudi carinske olakšice za zemlje koje se pridruže, uključujući Indiju, Maleziju i Filipine, ali pruža način da se reše ključna pitanja od klimatskih promena i zaštiti lanac snabdevanja i digitalna trgovina.

Prema prvim informacijama, Bajden želi da sporazumom podigne standarde životne sredine, radnička prava i druge standarde širom Azije.

Želju za prosperitetom i „dobre namere“ niko ne bi mogao da ospori da među članicama saveza ne fali jedna moćna zemlja – Kina.

Naime, u savezu se nalaze samo Australija, Brunej, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Novi Zeland, Singapur, Tajland, Vijetnam i Sjedinjene Države.

Neki od izvora navode i da Kina sama ne želi da se pridruži IPEF-u, jer mnoge stavke koje su uslov za pristupanje savezu nikako ne odgovaraju Pekingu.

Deo sporazuma neće biti ni Tajvan, a Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da Vašington želi da produbi ekonomske veze sa samoupravnim ostrvom.

Džo Bajden, majmunske boginje
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

To da Sjedinjene Države žele da održe dobre odnose sa Tajvanom, pre nego sa Kinom potvrđuju i izjave koje je Bajden dao za vreme posete Južnoj Koreji.

Bajden spreman da koristi silu

Naime, Bajden je istakao da je spreman da koristi silu kako bi odbranio Tajvan, kao i da SAD stoje čvrsto uz druge države kako bi onemogućile Kinu da koristi silu na Tajvanu.

Bajden je kazao da Kina „flertuje sa opasnošću“ po pitanju Tajvana, jer njeni avioni stalno preleću iznad Tajvana.

Ubrzo posle izjave Bajdena, oglasila se Bela kuća, koja je saopštila da nema promene u američkoj politici prema Tajvanu.

„Kako je predsednik rekao, naša politika se nije promenila“, rekao je zvaničnik Bele kuće, koji je odbio da bude imenovan.

Dzo Bajen
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

„Bajden je ponovio našu “politiku jedne Kine“ i našu posvećenost miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza. On je, takođe, ponovio našu posvećenost Tajvanskom sporazumu kojim se Tajvanu obezbeđuju vojna sredstva da se brani“, kazao je zvaničnik.

„Politika jedne Kine“ je diplomatsko priznanje stava Kine da postoji samo jedna kineska vlada.

SAD priznaju i imaju formalne veze sa Kinom, a ne sa ostrvom Tajvan, koje Kina vidi kao otcepljenju provinciju koja će se, kako navode iz Pekinga, jednog dana ponovo ujediniti sa kopnom.

Prema „politici jedne Kine“, SAD priznaju, ali ne podržavaju da je Tajvan deo Kine.

BONUS VIDEO: Predsednik SAD Džozef Bajden stigao u Evropu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram