Džo Bajden, Donald Tramp
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO, EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden je oštro kritikovao "paničnu" reakciju predsednika Donalda Trampa na pandemiju koronavirusa, dok je Tramp branio svoj odgovor na tu zdravstvenu krizu u kojoj je dosad život izgubilo 216.000 Amerikanaca.

Dvojica suparnika na američkim predsedničkim izborima 3. novembra govorila su na odvojenim, televizijski prenošenim skupovima, nakon što je zbog Trampove zaraze koronavirusom otkazana ranije predviđena direktna debata, prenosi N1.

Neobičan format noćašnje „debate“, u kojoj je Bajdenovo obraćanje prenošeno iz Filadelfije na ABC-u, dok je Trampov susret s biračima istovremeno prenošen iz Majamija na NBC-u, podsetnik je da je epidemija kovida 19 snažno uticala i na kampanju uoči američkih predsedničkih izbora. Rasprava se i u petak fokusirala na korona krizu.

Bajden je republikanskog predsedničkog kandidata optužio za prikrivanje opasnosti od virusa na početku epidemije.

„On kaže da nikome nije rekao jer se bojao da će se Amerikanci uspaničiti. Amerikanci se nisu uspaničili, on se uspaničio“, rekao je Bajden.

Tramp je branio svoj odgovor na korona krizu, kao i svoje ponašanje tokom krize, uključujući i sporne aktivnosti na događaju u Beloj kući tokom kojih se nisu nosile maske i nije se održavala distanca, što je rezultiralo širenjem zaraze među učesnicima događanja.

„Hej, ja sam predsednik, moram se videti s ljudima. Ne mogu biti zatvoren u podrumu“, naglasio je Tramp, indirektno kritikujući Bajdena koji je veći deo kampanje proveo izolovan u svom domu.

Tramp ni ovaj put nije bio pomirljiv

Tramp, koji je tokom prve haotične direktne debate pre dve nedelje agresivno prekidao Bajdena, ni ovaj puta nije imao pomirljiviji ton i često se prepirao s moderatorkom Samantom Gatri. Rekao je da je „čuo različite priče“ o efikasnosti maski, premda su zdravstveni stručnjaci iz njegove administracije često ponavljali da je nošenje maski ključ za obuzdavanje epidemije.

Takođe nije želeo direktno da odbaci QAnon – lažnu teoriju zavere prema kojoj su američke demokrate deo globalnog pedofilskog lanca – prvo hvaleći pristalice QAnona zbog borbe protiv pedofilije, a zatim rekavši da ne zna ništa o tom pokretu.

Pročitajte još:

Tramp je isto tako zaobišao odgovore na pitanja o istrazi New York Timesa o njegovim poreznim prijavama poslednjih dvadeset godina, koje je odbio da objavi uprkos tome što su svi predsednički kandidati to činili unazad nekoliko decenija.

Čini se da je u svojim odgovorima potvrdio izveštaje lista da ima oko 400 miliona dolara kredita za koje lično jamči, rekavši da je to „kikiriki“ u odnosu na njegovo bogatstvo. Takođe nije demantovao da je platio samo 750 dolara federalnog poreza na prihod tokom svoje prve godine u Beloj kući, premda je u jednom trenutku kazao da su brojke koje je objavio New York Times „pogrešne“.
Pensilvanija i Florida ključne države

Noćašnja paralelna televizijska obraćanja prenošena su iz Pensilvanije i Floride, dve ključne države za republikanskog milijardera u kojima je pobedio na izborima 2016. a gde se sada čini da bi mogao pobediti bivši potpredsednik Bajden. Završna debata trebala bi da se održi 22. oktobra u Nešvilu u Tenesiju i, zasad, nije otkazana.

Američki predsednik i njegov demokratski protivkandidat prvobitno su u četvrtak trebali da održe debatu, iz koje se Tramp međutim povukao nakon što je organizator odlučio da je prebaci u internetski format, navodeći zdravstvene i bezbednosne razloge u jeku pandemije koronavirusa. Tramp je bio zaražen koronavirusom i hospitaliziran, premda se čini da se potpuno oporavio te je ove nedelje nastavio kampanju.

Iako se izbori održavaju 3. novembra, milioni ljudi već su iskoristili pravo ranijeg glasanja: do petka ujutro već je glasalo, lično ili putem pošte, oko 18,3 miliona Amerikanaca, što predstavlja oko 12,9 odsto ukupnih glasova birača na izborima 2016.

Prema anketama, na nacionalnom nivou Bajden uživa prednost pred Trampom od 10 procentnih bodova, ali njegova prednost u nekim ključnim državama je znatno manja. Ove nedelje Tramp drži skupove u državama koje su odlučujuće za ishod izbora – Floridi, Pensilvaniji i Ajovi, dok Bajden putuje u Ohajo i na Floridu.

Bajden sa 77 i Tramp sa 74 godine, dvojica su najstarijih kandidata u trci za predsednika države.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar