Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Za vreme administracije Baraka Obame, liberali su se vazda srdili što je Obamin potpredsednik Džo Bajden bio sklon tome da se o svemu dogovori sa Mičom Mekonelom. Sada će to, ukoliko Bajden postane 46. predsednik Sjedinjenih Država, biti ključ za postizanje bilo kakvih promena.

Pročitajte još:

Izvesno je da bi Bajden, da može da bira, na čelo Senata SAD izabrao demokratu Čaka Šumera koji bi po brzom postupku potvrđivao nosioce važnih funkcija koje Bajden nominuje i negovao ambicioznu zakonodavnu agendu zajedno sa predsedavajućom donjeg doma Kongresa Nensi Pelosi.

Na papiru, Mekonelov republikanski Senat i Bajdenova demokratska Bela kuća deluju kao loš spoj s obzirom na Mekonelov svesrdni trud da bojkotuje pređašnjeg demokratskog predsednika. Ipak, dinamika se menja – Mekonel je sebi osigurao poziciju lidera republikanske većine u Senatu, a Bajden je sve bliži Ovalnoj sobi.

Možda najvažnije, piše Politiko, Bajden i Mekonel imaju čvrst odnos iskovan tokom godina koje su zajedno proveli u Senatu kao kolege i saborci. Mekonel je bio jedini republikanski senator koji je prisustvovao sahrani Bajdenovog sina Boa koji je preminuo 2015. godine i uglavnom se distancirao od napada koje su republikanci lansirali protiv drugog Bajdenovog sina, Hantera.

Americki izbori
Foto: REUTERS/Bryan Woolston

Oni upoznati sa njihovim odnosom otkrivaju da su Mekonel i Bajden, premda se na prvi pogled ne čine kao skladan par, prevazišli mnogo teških borbi, da su se sporili i sukobili oko koječega, ali da su uspeli da ostanu prijatelji i zadrže profesionalan odnos.

Mekonel i Bajden, štaviše, imaće dobar razlog da pronađu zajednički jezik ako već nisu. Mekonel je u Trampovoj administraciji već ostvario svoj dugogodišnji cilj da preoblikuje američko pravosuđe i njegova uloga u idućem periodu biće da kao najmoćniji republikanac u Vašingtonu brani tesnu većinu stranke u gornjem domu Kongresa.

Bajden, sa druge strane, izabran najpre za kandidata Demokrate stranke, a potom možda i za predsednika Amerike ne zato što je kandidovao najliberalniju agendu, već jednako i zbog veštine da sarađuje sa drugom stranom – pre samo nekoliko dana istakao je da je vodio kampanju kao demokrata, ali da će zemljom upravljati kao američki predsednik jer predsednik po sebi nije stranačka institucija.

Foto:REUTERS/Kevin Lamarque

Obojica starih lavova koji su u Senatu služili u svetlo doba američke politike moraće da se repozicioniraju donekle; verovatno da će Bajdenove nominacije za nosioce važnih funkcija poput sudija i ambasadora više naginjati ka centru nego što bi to bio slučaj da je Šumer glavni u Senatu.

Politiko ističe da praktično nema šanse da liberali poput Bernija Sandersa i Liz Voren dobiju visokopozicionirana mesta u Bajdenovom kabinetu što bi, ako je u tome nečeg dobrog, moglo da spreči unutarstranačke sukobe među demokratama koje će nastojati da oblikuju Bajdenovu administraciju.

Da ne bude shvaćeno pogrešno, nije baš da cvetaju ruže između Mekonela i Bajdena, naročito pošto su se tokom godine u više navrata „peckali“ međusobno, ali je neupitno da njih dvojica imaju čvrt odnos koji bi mogao da pobije teorije o dubokoj podeljenosti Kapitola i uspostavi nekakvu međustranačku ravnotežu.

Mekonel je Bajdena nazivao „starim prijateljem“ i, kada je ovaj odlazio s funkcije potpredsednika, „partnerom od poverenja“, a mnogi komentarišu da je to zato što je Bajdenov pregovarački stil oduvek bio superiorniji od Obaminog.

Obama, kažu, nije istinski razumeo Kongres, nije razumeo Senat. Ne onako kako Džo razume.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram