Dzo Bajden i Redzep Tajip Erdogan
Džo Bajden i Redžep Tajip Erdogan Foto:EPA/SEDAT SUNA

Predsednici Sjedinjenih Država i Turske, Džozef Bajden i Tajip Erdogan su u telefonskom razgovoru istakli potrebu za trenutnim prekidom ruske agresije na Ukrajinu i pozdravili koordinisan međunarodni odgovor na krizu, saopštila je Bela kuća.

Dvojica državnika, navodi se u saopštenju, potvrdili su podršku vlastima i građanima Ukrajine.

“Predsednici su razgovarali o zajedničkoj zabrinutosti zbog ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu”, ukazano je u tekstu.

Bajden i Erdogan su, kako je navedeno, pozdravili koordinisan međunarodni odgovor na krizu.

“Predsednik Bajden izrazio je zahvalnost za napore Turske da podrži diplomatsko rešenje sukoba, kao i nedavne angažmane Turske sa regionalnim liderima koji pomažu u promovisanju mira i stabilnosti”, navodi Bela kuća – napomenuvši da su predsednici dve države razmatrali i mogućnosti jačanja bilateralnih veza.

U saopštenju iz kabineta predsednika Turske ukazano je da je Erdogan Bajdenu ukazao je na značaj da Ankara nastavi dijalog sa Ukrajinom i Rusijom kako bi se sprečilo pogoršanje krize.

“Uloga Turske kao posrednika u pronalaženju rešenja je važna”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ukazano je da je Erdogan Bajdenu preneo da se ukinu, kako ih je označio, nepravedne sankcije uvedene turskoj odbrambenoj industriji.

Bez napretka u pregovorima Ukrajine i Rusije, nastavljeno bombardovanje gradova pod opsadom

Sjedinjene Države uvele su 2020. sankcije Ismailu Demiru i turskom Odbrambenom direktoratu zbog nabavke ruskih raketnih sistema S-400.

Turska je članica NATO-a od 1952. godine.

Dešavaja u Ukrajini možete pratiti na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Kijev u plamenu posle još jednog napada ruske vojske


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)