Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Tokom ceremonije američki predsednik Džozef Bajden je podigao levu ruku i spustio pogled na sat, što je izazvalo reakciju veterana. "Ima li on važnijeg posla!?", zapitala se javnost.

Pročitajte još:

Predsednik SAD-a Džo Bajden našao se na meti brojnih kritičara nakon što je, kako piše Dejli Mejl, u javnost procurela slika kako gleda na sat tokom ceremonije održavanja počasti američkim vojnicima koji su ubijeni u samoubilačkom napadu ISIS-K u četvrtak u Kabulu, prenosi Jutarnji.hr.

Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Predsednik je u nedelju ujutro nenajavljeno otputovao u avionsku bazu Dover u Delaveru nakon što su leševi 13 pripadnika vojske SAD-a ubijenih u napadu vraćeni u Sjedinjene Države.

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Stajao je u tišini, s desnom rukom na grudima, dok su iz aviona C-17 Gloubemaster izvađena mrtva tela koja su bila ogrnuta američkom zastavom.

Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Tokom ceremonije Biden je podigao levu ruku i spustio pogled na sat, što je izazvalo reakciju veterana i konzervativnih komentatora.

„Čini se da mu je bilo neugodno jer je morao pokazati malo poštovanja prema ovim američkim herojima“, napisao je veteran Samuel Vilijams.

Veteran mornarice Dž. Lari Hana napisao je: „Bajden je, dok su kovčezi prolazili ispred njega, morao pogledati na sat. Ima li on nešto važnije u tim trenucima?“

Republikanci su takođe kritikovali predsednika.

Teksaški zastupnik Roni Džekson, penzionisani admiral mornarice, napisao je na Tviteru: „Očigledno da naš vrhovni zapovednik ima pametnijeg posla od odavanja časti 13-orici pripadnika vojske. Zgrožen sam! Bog blagoslovio ove heroje i njihove najmilije. Zaslužili su bolje“.

 

Podsetimo, tokom vikenda su objavljena i imena poginulih – Maks Sovijak (22), Rajan Knaus (23), Hanter Lopez (22), Rajli MekColum (20), Dejvid Li Espinoza (20), Karim Nikoui (20), Džered Smitz (20), Daegan Pejdž (23), Tejlor Huver (31), Umberto Sančez (22), Džoni Rozario (25), Dilan Merola (20) i Nikol Dži (23).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare