Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Bahrein i Izrael su se dogovorili da uspostave diplomatske odnose, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

„Još jedan istorijski uspeh danas! Naša dva prijatelja, Izrael i Kraljevina Bahrein, dogovorili su se o potpisivanju mirovnog sporazuma – druga arapska država koja je zaključila mir sa Izraelom za 30 dana!“, napisao je Trampo na tviteru.

U drugom postu Tramp je objavio zajedničko saopštenje SAD, Bahreina i Izraela u kojem se na dve stranice potvrđuje spremnost da se uspostave „puni diplomatski odnosi“.

 

Sporazum o normalizaciji veza Bahreina sa Izraelom označava „novu eru mira“, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nakon što je američki predsednik najavio novi sporazum.

„Dugi niz godina ulagali smo u mir, a sada će mir ulagati u nas, doneće zaista velike investicije u izraelsku ekonomiju – i to je veoma važno“, rekao je Netanjahu u video izjavi, prenosi Rojters.

Osim toga, navodi se da će Bahrein učestvovati na ceremoniji potpisivanja sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata 15. septembra u Beloj kući.

Tramp je prethodno izjavio da je moguće da će se još jedna zemlja uskoro pridružiti diplomatskom sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali Saudijska Arabija, kao najmoćnija od njih, dala je do znanja da još nije spremna.

Bahrein je blizak saveznik Saudijske Arabije i sedište regionalnog štaba američke ratne mornarice.

Dosad su diplomatske odnose s Izraelom uspostavile samo Egipat i Jordan
Odluku Bahreina odmah su pozdravili UAE i egipatski predsednik.

Sporazum će pomoći uspostaviti „stabilnost i mir na Bliskom istoku tako da da se postigne pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja“, napisao je na Twitteru predsjednik  Abdel Fatah al-Sisi.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar