Foto: REUTERS/Jorge Silva

Sve do avgusta ove godine Farišta je bila uticajni tužilac u Avganistanu. Gonila je kriminalce, talibanske militante, korumpirane birokrate i muškarce koji su zlostavljali žene i decu. Danas je u bekstvu i primorana je da često menja lokacije zbog ljudi koji pokušavaju da je pronađu i kazne.

Farišta (27) spada u grupu Avganistanki koje su ostvarile zavidan profesionalni uspeh u godinama nakon poraza talibana. Uspele su da savladaju brojne prepreke i prevaziđu izazove koji se nameću kada živite u zemlji koja je oličenje muške dominacije i ultrakonzervativnog društva.

Zenit njene karijere je momenat kada je postala tužilac pre pet godina. Deo njenog posla bio je „gonjenje i obezbeđivanje kazni za one koji su počinili silovanje, ubistvo i nasilje u porodici“, ispričala je BBC-u iz sigurne kuće u Avganistanu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To je bio izazovan, ali prilično zadovoljavajući posao“, rekla je ona.

Uprkos verovanju da se istorija neće ponoviti, talibanski pobunjenici su ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom i oslobodili hiljade okorelih kriminalaca i islamističkih militanata.

Među njima je i Mohamed Gol, koji se bio optužen za planiranje samoubilačkih bombaških napada. Farišta je mukotrpno prikupljala dokaze protiv Gola i uspela da ga procesuira. Gol je osuđen na 20 godina zatvora zbog dokaznog materijala koji je prikupila upravo Farišta.

Nekoliko dana nakon što su talibani zauzeli Kabul, Farišta je primila uznemirijuć telefonski poziv.

„Rekao je da kreće u potragu za mnom, kako bi se osvetio i da nikada neće stati“, rekla je žena koja se sada nalazi u konstantnom bekstvu.

Foto: REUTERS/Jorge Silva

Obzirom da je morala da napusti svoj život i posao, Farišta teško sastavlja kraj s krajem. Njene kolege kažu da se talibani protive tome da žene rade kao tužioci i sudije. Njihov cilj je da drže većinu žena dalje od radnog mesta, kao što su činili tokom svoje vladavine do kraja 1990 -ih.

Žene poput Farište imaju osnovane razloge za strah. U januaru su dve sutkinje avganistanskog Vrhovnog suda streljane u Kabulu. Dve zvaničnice ministarstva pravde ubijene su u Kabulu tokom, kako se veruje, napada iz osvete.

Međunarodne grupe za ljudska prava, uključujući „Amnesti“ i „Human Rights Watch“, prijavile su vansudska ubistva i otmice, uprkos amnestiji koju su talibani proglasili za vladine radnike.

Foto: REUTERS/Jorge Silva

Stotine žena sudija krile su se dok su talibani u avgustu preuzimali vlast. Neke su pokušale da napuste zemlju tokom evakuacije koju su predvodile SAD, dok su druge primorane da se suoče sa sudbinom.

„Žene sudije igrale su vitalnu ulogu u uspostavljanju vladavine prava i borbi protiv korupcije. Ako napuste zemlju, to je velika šteta za pravosudni sistem“, istakla je sutkinja koja se trenutno nalazi u egzilu.

U Avganistanu je oko 230 žena sudija oterano sa posla i sada se većina njih krije. Njihova nekadašnja prebivališta su pretresena i opljačkana, dok su njihovi rođaci dobili veliki broj pretnji.

„Njihove karijere su završene, bankovni računi su im zamrznuti, a budućnost žena u Avganistanu je mračna“, rekla je sudija Anisa Danji, predstavnica neprofitnog Međunarodnog udruženja žena sudija (IAVJ).

Zabihula Mudzahid Zabiullah Mujahid
Zabihula Mudžahid portparol talibana Foto:EPA-EFE/STRINGER

Osim ovih šokantnih slučajeva, iznenadni nestanak pravosudnog sistema naneo je udarac ženama koje traže pravdu u Avganistanu.

„Pošto su sudovi zatvoreni, žene nemaju mogućnosti da se žale na silovanje ili zlostavljanje od strane svojih muževa i drugih muškaraca“, rekla je Zejnab, nezavisni advokat koji vodi pravnu firmu u nekoliko avganistanskih gradova.

Odgovarajući na šokantne optužbe, portparol talibana Zabiulah Mudžahid rekao je da „talibanski borci nikada ne bi učinili tako nešto“.

„Odluka o učešću žena u sudstvu će biti doneta kasnije, ali je proces pokrenut. Uskoro će sve biti jasno“, poručio je on.

BONUS VIDEO Talibani ruše Tvrđavu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar