Aerodrom Kabul Avganistan
Aerodrom u Kabulu Foto:EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Hiljade Avganistanaca koji su pobegli od talibana u Veliku Britaniju, mole da im se pomogne da se vrate kući u Avganistan, jer su zaglavljeni u jeftinim britanskim hotelima bez adekvatne zdravstvene zaštite.

PROČITAJTE JOŠ:

Program nazvan „Topla dobrodošlica“ pokrenuo je premijer Boris Džonson 29. avgusta, kako bi pomogao avganistanskim izbeglicama koje stižu u Veliku Britaniju da „obnove svoj život, pronađu posao, nastave obrazovanje i integrišu se u lokalne zajednice“, prenosi londonski dnevnik „Gardijan“.

Međutim, zbog nedostatka stanova u startu hoteli su poslužili kao privremeni smeštaj za 7.000 izbeglica, pri čemu su zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova odmah najavili da će neki od njih biti smešteni u hotelima više meseci.

Nekim izbeglicama je već dosta, a lekar koji se brine o novopridošlim Avganistancima potvrdio je za „Gardijan“ da je imao više pacijenata koji su govorili da žele da se vrate u Avganistan.

„Jedan čovek, koji ima 67 godina, stalno je govorio: „Ne mogu više ovo da podnesem. Moram da izađem iz ove (hotelske) sobe““, priseća se lekar koji je želeo da ostane anoniman.

Žalio mu se, kaže, još jedan Avganistanac koji je pobegao iz zemlje još 2000. godine, kada su talibani prvi put bili na vlasti.

„Rekao mi je: “Samo želim da se odem iz hotela. Morao sam da dam lekove i njemu i njegovoj supruzi, jer su bili veoma uznemireni““, navodi britanski lekar.

Čak i neki Avganistanci koji su nedavno stigli u Veliku Britaniju traže da ih vrate, što je projekat „Topla dobrodošlica“ britanske vlade za raseljene iz Avganistana dovelo u pitanje.

Postoji velika zabrinutost u pogledu zdravstvene zaštite kod ljudi koji su smešteni u hotelima nakon nedavne evakuacije sa aerodroma u Kabulu.

Čelnik saveta opštine Grinič u jugoistočnom Londonu, Deni Torp, opisao je vladin program kao „šokantan neuspeh“ i ocenio je da je „neoprostiv“ nedostatak organizovane vladine podrške od kada je u avgustu oko 700 Avganistanaca stiglo u tu opštinu.

„Postojala je ogromna neusklađenost između retorike visokih vladinih zvaničnika i njihovih akcija podrške tim ljudima“, rekao je Torp.

BONUS VIDEO: Talibanski red za pasoše

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare