Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

U napadu bombaša samoubice na konvoj avganistanske vojske poginula su osmorica vojnika.

Odgovornost za ovaj napad, koji se dogodio u jeku opšteg porasta nasilja širom Avganistana, preuzeli su talibani, izvestio je Rojters.

U poslednjih nekoliko nedelja došlo do velike eskalacije nasilja i čestih sukoba boraca talibana i snaga avganistanske vlade jer zvanični Kabul nije ispunio svoju obavezu da u okviru dogovora o razmeni zarobljenika oslobodi više stotina zatočenih pripadnika talibanskog pokreta.

Predstavnik avganistanskog ministarstva odbrane saopštio je da bombaš samoubica u vozilu aktivirao eksplozivnu napravu u okrugu Sajed Abad u provinciji Vardak i usmrtio osam, a ranio devet vojnika.

Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad, tvrdeći da su vladine snage u skorijim okršajima pretrpeli značajne gubitke.

Iako je u Dohi, u februaru potpisan sporazum između SAD i talibana o postupnom povlačenju stranih trupa iz Avganistana uz bezbednosne garancije na koje su se obavezali talibani, vlada u Kabulu odbija da pusti 600 talibanskih zatvorenika za koje tvrdi da su učestvovali u smrtonosnim akcijama, ali svojim odbijanjem narušava krhko primirje i sprečava sprovođenje sporazuma.