Avganistan zene
Žene u Avganistanu Foto:EPA/JALIL REZAYEE

Novinari u Avganistanu izveštavaju da su talibani najavili zabranu zajedničkog obrazovanja muškaraca i žena. Otkako su talibani preuzeli vlast početkom ovog meseca, raste zabrinutost da će ženama i devojkama u zemlji ponovno biti uskraćeno njihovo pravo na rad i obrazovanje, kao što je to ranije bio slučaj za vreme njihove vladavine.

Ziar Kan Jad, novinar avganistanskog informativnog kanala Tolo News, rekao je da je vršilac dužnosti ministra obrazovanja najavio da mladići i devojke više neće moći zajedno da studiraju na univerzitetima „i da ‘e nastaviti da uče u odvojenim razredima u skladu s islamskim zakonom“, preneo je BBC.

Osim toga, nezavisni novinar Bašir Ahmad Gvak objavio je na Tviteru da je talibanski ministar visokog obrazovanja službeno zabranio muškarcima podučavanje žena.

Ovo bi moglo značiti da devojke neće moći da pohađaju nastavu na fakultetima, jer se postavlja pitanje hoće li univerziteti imati dovoljno kapaciteta, odnosno ljudskih resursa da ispoštuju ove mere.

Otkako su talibani preuzeli vlast početkom ovog meseca, rasprostranjena je zabrinutost da će ženama i devojkama u zemlji ponovno biti uskraćeno njihovo ljudsko pravo na rad i obrazovanje, kao što je to ranije bio slučaj pod vladavinom talibana.

BONUS VIDEO: Haos na aerodromu u Kabulu


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare