Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Adem Altan ne može da uporedi sliku koju je napravio u hladno jutro ove nedelje sa bilo kojom od desetina hiljada koje je snimio za 41 godinu kao fotoreporter.

Ubrzo nakon što se u utorak vozio od Ankare do južnog turskog grada Kahramanmaraš i probijao se kroz posledice zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihteru, naišao je na urušeni stambeni kompleks.

Porodice su kopale po ruševinama u potrazi za svojim zakopanim najmilijima, ali Altanu je za oko zapeo čovek u narandžastom kaputu koji je mirno sedeo u ruševinama, prenosi Gardijan.

„Kada sam bolje pogledao, video sam da drži ruku“, kaže fotograf, „pa sam počeo da fotografišem“.

Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Taj čovek se zvao Mesut Hančer, a ruka koju je držao bila je ruka njegove 15-godišnje ćerke Irmak, koja je ubijena u svom krevetu kada je potres srušio zgradu. Hančer je uočio Altana. A onda ga je zamolio da nastavi.

„Uslikaj moje dete“, povikao je. Zatim je pustio ruku koju je držao i pokazao mi svoje dete. Video sam nečiju glavu ispod ruševina. Pitao sam ga za ime. „Mesut Hančer“, rekao je. Onda sam pitao ime njegovog deteta. Bio je malo daleko, a ja sam imao problema sa razumevanjem. Rekao je da se njegova ćerka zove Irmak.

Fotograf je uradio kako je zamoljen i nastavio da slika dok je Hančer ponovo uzeo svoju ćerku za ruku.

„Kakav nepodnošljiv bol, pomislio sam u sebi“, kaže Altan. „Oči su mi bile pune suza i bilo mi je teško da ne zaplačem dok sam slikao. Sačekao sam malo posle slikanja, očekujući da će neko doći i odvesti devojku. Nažalost, niko nije.”

Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Altan je morao da napusti Hančera i Irmak da bi nastavio da dokumentuje uništenje za agenciju Frans pres, u kojoj je radio poslednjih 15 godina.

„Ali bio sam radoznao šta im se dogodilo, pa sam se sledećeg jutra vratio u ruševine gde su bili otac i ćerka. Ne znam šta se desilo sa ocem. Nije bio tamo kada sam stigao sledećeg dana, a nije bila ni njegova ćerka.“

Fotoreporter je znao da je napravio izuzetno potresnu sliku bola koji je izazvao zemljotres, ali nije očekivao da će to postati možda konačna slika katastrofe.

PROČITAJTE JOŠ:

„Privukao je veliku pažnju kako u Turskoj tako i širom sveta“, kaže on. „Stotine ljudi je to podelilo na društvenim mrežama i dobio sam stotine poruka u kojima se govorilo o stvarima poput ‘Veoma moćna fotografija koja prikazuje bol nakon zemljotresa’ i ‘Fotografija koju nikada nećemo zaboraviti'“.

Za Altana, slika je uradila svoje: prikazuje fizičko i emocionalno uništenje zemljotresa; dokumentuje neograničenu očevu ljubav prema ćerki i pita: „Ima li većeg bola od ovoga?“

„Ne mogu to da uporedim ni sa jednom fotografijom koju sam ranije snimio“, kaže on. „Fotografija je privukla veliku pažnju, da. Ali ne mogu reći da sam srećan. Ovo je katastrofa.”

BONUS VIDEO: Nova.rs u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar