Foto: EPA-EFE/ALEX HALADA

Austrijski parlament izglasao je rezoluciju kojom od vlade traži da se zabrani komemoracija u Blajburgu, javila je austrijska novinska agencija APA.

„Federalnog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera pozivamo da razmotri sve mogućnosti i pravne mere na državnoj, bilateralnom i evropskom nivou kako bi se 2021. i u sledećim godinama sprečila ultranacionalistička-fašistička komemoracija u Blajburgu, na austrijskoj teritoriji, a uzimajući u obzir odredbe Povelje Evropske unije o temeljnim pravima, Evropske konvencije o ljudskim pravima i ostale ustavne odredbe“, navodi se u tekstu rezolucije.

Rezolucija je poslana parlamentarnom Odboru za unutrašnje poslove.

Rezoluciju su izglasale sve austrijske parlamentarne stranke, uključujući socijaldemokratski SPO, konzervativni OVP premijera Sebastijana Kurca i liberalni NEOS, a protiv je bila samo desničarsko-populistička Slobodarska stranka,

Zahtev će biti na dnevnom redu odbora za unutrašnja pitanja austrijskog parlamenta.

Olga Foglauer, poslanica Zelenih, ukazala je da se njena stranka već godinama zalaže za zabranu ustaške komemoracije.

Imamo istorijsku odgovornost prema žrtvama nacizma i ustaškog režima i na osnovu toga moramo delovati. Zajedno želimo da postignemo da se zabrani okupljanje ustaša na teritoriji Austrije. Gledanje u stranu nadležnih vlasti ubuduće više ne može biti opcija, poručila je ona.

Poslanica SPO Sabine Šac istakla je da je inicijativom ostvaren istorijski poduhvat kojim bi ustaško okupljanje konačno postalo prošlost.

Do sada se činilo samo da jedna pandemija može da spreči desničarsko ekstremistički skup. Raduje me što ćemo uspeti da zabranimo ustaško okupljanje u Austriji. To što takav skup više neće smeti da se održava u Austriji proizilazi i iz naše istorijske odgovornosti. Raduje me podrška stranaka i trebalo bi dalje zajedno da radimo na uspostavljanju zajedničke održive strategije protiv desničarskog ekstremizma, antisemitizma, rasizma u Austriji – poručila je Šac.

Poslanicica Neos Štefani Krisperje upozorila je od preuranjenog radovanja, dodajući da će tzv „Blajburški počasni puk“ sigurno pokušati da sprovede sumnjivu transakciju svoje nepokretnosti u Blajburgu.

Prema njenim rečima, planiraju da kupe kafanu u neposrednoj blizini polja na kojem se nalazi ustaški spomenik, sa ciljem da još veću površinu dobije za svoja delovanja, koja je onda privatni posed.

Ove godine je koronavirus postigao ono što proteklih godina nisu savezne i pokrajinske vlasti uspele i pored svih apela, a to je da spreči nacionalističko i neofašističko okupljanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar