Austrian Airlines
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije ukinulo je danas "korona upozorenje" za putovanje širom sveta, koje je uvedeno pre 15 meseci.

Pročitajte još:

Ministar spoljnih poslova Aleksander Ssalenberg rekao je da su od danas sve zemlje širom sveta, uz pojedine izuzetke kao što su Brazil, Južna Afrika, Indija i Velika Britanija, zelene na karti, koja je do skoro bila potpuno obojena u boju najvećeg upozorenja – crvenu.

On je, na konferenciji za štampu, da je potpuno liberalizovano putovanje iz država EU, EFTA, kao i Švajcarske, Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Većina zemalja izvan Evrope su prešle sa crvene na narandžastu boju, što znači da je ulazak omoguće samo ako je lice potpuno imunizovani, izlečeno od korone uz jednu dozu vakcine.

Za ulazak iz zelenih zemalja dovoljno je sa sobom imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan test.

Na zelenoj listi se nalaze još i SAD, Izrael, Saudijska Arabija, Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja, Singapur, Hong Kong, Tajvan, Tajland i Vijetnam.

Ssalenberg je izrazio uverenje da će još u julu na zelenu listu dospeti i Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

„Svi smo zaslužili letnju pauzu“, naglasio je on, dodajući da, međutim, virus nije nestao i da je potrebno se štititi.

Istakao je da je ovo leto sa višim faktorom zaštite, te nije ni isključio nova pooštrenja.

Državni sekretar za saobraćaj Magnus Bruner rekao je da je sve više međunarodnih letova iz Beča.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar