Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da za nedelju dana očekuje da će broj inficiranih koronavirusom u Austriji preći 10.000.

Govoreći u Donjem domu austrijskog parlamenta, Kurc je rekao da trenutno ima više od 300 inficiranih, da će za par dana biti pređena granica od 1.000, nedelju dana potom i 10.000.

Kurc je rekao da je vlada preduzela drastične mere da se vrhunac infekcije koronavirusom odloži za posle sezone gripa i na taj način spasu životi starijih sugrađana.

Među njima su, kako navodi, ukidanje nastave na univerzitetima, u školama, ali i zabrana velikih manifestacija.

Te mere su preduzete u fazi u kojoj to još ima smisla, podvukao je Kurc.

„Nije moguće zaustaviti virus, ali možemo postići usporavanje širenja, kako ne bi ođednom opteretili kapacitete zemlje“, objasnio je on.

Najavio je i da će danas sa Kriznim štabom razmatrati dalje mere, kako bi se pripremili da što bolje pruže podršku austrijskoj privredi.

Predstavnici priznatih crkvi u Austriji sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom dogovorili su danas privremenu obustavu verskih službi i okupljanja.

Nakon sastanka sa Kurcom, ministarkom nadležnom za verske zajednice Suzane Rab, ministrom zdravlja Rudolfom Anšoberom i ministrom unutrašnjih poslova Karlom Nehamerom saopšteno je da je dogovoreno da se od ponedeljka obustave verske službe, verska porodična slavlja, kao što su krštenja i svadbe.

Dogovorene mere, kako se navodi u saopštenju, imaju za cilj zaštitu starijih i bolesnih osoba od koronavirusa.

Te mere biće na snazi narednih nedelja.

Crkve i verske zajednice će konkretnu primenu dogovorenih mera, kako je najavljeno, preneti svojim vernicima.