Aleksander Van Der Belen Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

U Austriji danas 6,3 miliona građana bira novog predsednika, a očekuje se da će trenutni šef države Aleksander van der Belen osvojiti drugi mandat, pošto uživa veliku podršku birača, pa je jedina neizvesnost da li će pobediti u prvom ili drugom krugu.

Ukupno 6.363.489 Austrijanaca, koji dobijaju pravo glasa sa 16 godina, bira ko će biti šef države u narednih šest godina.

Izborna mesta biće otvorena od 7 do 17 časova, te se posle zatvaranja odmah očekuju prve procene ishoda izbora, a gotovo konačni preliminarni rezultati najavljeni su za 20 časova.

Ove godine predsedničke izbore obeležava i visok broj glasova putem pošte.

Foto: Shutterstock

Za predsedničke izbore je gotovo milion građana, odnosno tačno 958.136 Austrijanaca tražilo glasački listić za glasanje putem pošte.

To znači da, ako bi neko od kandidata dobio nešto malo ispod 50 odsto u nedelju, može računati da će prebrojavanjem glasova za glasanje putem pošte preći prag za pobedu u prvom krugu.

Na izborima se kandiduje sedam kandidata, što je najveći broj od uvođenja direktnog izbora predsednika posle Drugog svetskog rata.

Aleksander Van der Belen Foto: HERBERT NEUBAUER / AFP / Profimedia

Van der Belen je, iako već ima 78 godina, odlučio da se kandiduje za još jedan mandat, a podršku ima od stranke Zelenih, čiji je nekada bio lider, i neposredno od Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i NEOS-a.

Ni vladajuća Narodna partija (OVP) nije želela da učestvuje sa sopstvenim kandidatom na predsedničkim izborima, jer je nepisano pravilo da aktuelni predsednik osvaja drugi mandat.

POGLEDAJTE JOŠ:

Samo je, od većih partija, Slobodarska stranka (FPO) odlučila da uđe sa svojim kandidatom u izbornu trku, a to je učinila sa dugogodišnjikm poslanikom Valterom Rozenkrancom.

Ostali kandidati su nezavisni, odnosno pojedinci koji su prikupili dovoljan broj potpisa podrške – 6.000.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar