Foto:EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA

Australijski premijer Skot Morison rekao je danas da je francuska vlada bila upoznata sa tim da Kanbera ima "duboke i ozbiljne rezerve" u vezi francuskih podmornica i pre nego što je raskinut ugovor o njihovoj nabavci.

Morison je rekao da razume „razočaranje“ francuske vlade, ali je dodao da su on i drugi australijski ministri „pre nekoliko meseci“ pokrenuli probleme vezane za ugovor koji je raskinut prošle nedelje.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Mislim da su imali razloga da znaju da smo imali duboke i ozbiljne rezerve kao što je da kapacitet podmornica klase Atak ne odgovara našim strateškim interesima i mi smo jasno rekli da ćemo doneti odluku zasnovanu na našim nacionalnim strateškim interesima“, rekao je Morison danas na konferenciji za novinare u Sidneju.

Francuska je ogorčena zbog odluke Australije da raskine ugovor vredan 90 milijardi australijskih dolara (56 milijardi evra) za kupovinu francuskih konvencionalnih podmornica da bi uzela američke podmornice na nuklearni pogon.

Francuska je opozvala svoje ambasadore iz Kanbere i Vašingtona i optužila saveznike da „lažu“ o svojim projektima.

Morison je rekao da bi bio nemaran da ide dalje sa tim ugovorom uprkos savetima australijskih odbrambenih i obaveštajnih službi koje su ocenjivale da je taj ugovor protivan australijskim strateškim interesima.

„Ne žalim odluku što sam na prvo mesto stavio nacionalni interes Australije. Nikad to neću žaliti“, rekao je premijer.

Australijski ministar odbrane Piter Daton rekao je ranije danas da je njegova vlada bila „iskrena, otvorena i poštena“ sa Francuskom oko briga vezanih za ugovor koji je prekoračio budžet i kasnio više godina.

Ministar je rekao da razume nezadovoljstvo Francuza, ali da je nagoveštavati da australijska vlada nije iskazivala zabrinutost vezanu za taj ugovor suprotno informacijama dostupnim u javnosti o tome što je javno iskazivano već duže vreme.

Daton je rekao da je lično izrazio zabrinutost francuskoj ministarki odbrane Florans Parli i istakao potrebu da Australija deluje u svom nacionalnom interesu koji, prema njemu znači da nabavi podmornice na nuklearni pogon.

U objašnjenju zašto Kanbera nije mogla da kupi francuske podmornice na nuklearni pogon Daton je rekao da je to zbog operacija održavanja francuskih podmornica koje treba da bude svakih deset godina uz ponovno punjenje nuklearnim gorivom, što nije slučaj sa američkim podmornicama, kao i da Australija nema nuklearnu centralu.

BONUS VIDEO Rendžeri u Australiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram