Foto: Tanjug/Chongyi Feng via AP

Sud u Pekingu osudio je danas australijskog pisca i blogera kineskog porekla Janga Hengdžuna na uslovnu smrtnu kaznu, pet godina nakon što je pritvoren u Kini i tri godine po završetku suđenja iza zatvorenih vrata po optužbama za špijunažu.

Kina ga je optužila za špijunažu u korist zemlje čije ime nije navela, kao ni pojedinosti o slučaju protiv Janga, naveo je Rojters. Australija je „zaprepašćena” odlukom suda i pozvala je kineskog ambasadora na razgovor, rekla je danas australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong.

Ona je u saopštenju vlade navela da, ukoliko ne počini nijedan ozbiljan zločin u periodu od dve godine, Jangova kazna može biti preinačena u doživotnu kaznu zatvora, preneo je Rojters.

Foto: ISAAC LAWRENCE / AFP / Profimedia

„Ovo je potresna vest za Janga, njegovu porodicu i sve koji su ga podržali“, rekla je Vong.

Sidnejski stručnjak Feng Čongi pozvao je australijsku vladu da traži uslovno puštanje iz zdravstvenoih razloga za Janga, koji je, kako je rekao, odbacio optužbe koje su protiv njega podignute. Jangovu kaznu potvrdio je još jedan advokat za ljudska prava u Pekingu koji je pratio njegov slučaj.

„Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice“, rekao je advokat, koji je tražio da ostane anoniman.

Jangova porodica je „šokirana i razorena ovom vesti, koja je usledila kao završnica najgorih mogućih očekivanja“, rekao je portparol porodice u Sidneju. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije komenatrisalo slučaj osuđenog blogera.

POGLEDAJTE JOŠ:

Australijski državljanin, koji je rođen u Kini, radio je neko vreme u Njujorku pre nego što je uhapšen na aerodromu u Guangdžou u Kini 2019. godine. Jang, koji je pre hapšenja pisao o kineskoj i američkoj politici na svom blogu i napisao seriju špijunskih romana, negirao je da je radio kao špijun za Australiju ili Sjedinjene Američke Države.

Njegova dva sina, koji žive u Australiji, pisali su australijskom premijeru Entoniju Albanezeu u oktobru prošle godine uoči posete Pekingu, pozivajući ga da traži Jangovo oslobađanje iz medicinskih razloga, s obzirom na to da mu je prošle godine otkrivena cista veličine 10 centimetara na bubregu koja može zahtevati operaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar