Foto:shutterstock

Australija je postala prva zemlja koja je priznala psihodelike kao lekove, nakon što je Uprava za terapijsku robu iznenadila istraživače i odobrila psihodelične supstance u magičnim pečurkama i MDMA za upotrebu od strane ljudi sa određenim mentalnim zdravstvenim problemima.

MDMA i psilocibin, aktivni sastojak magičnih pečuraka, smatraće se lekovima iz liste 8 – što znači da su odobreni za kontrolisanu upotrebu kada ih prepiše psihijatar.

Promene će omogućiti da se MDMA koristi za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja, a psilocibin za depresiju otpornu na lečenje. Oni će se i dalje smatrati zabranjenim supstancama za sve druge upotrebe.

Zaplenjena psihoaktivna supstanca MDMA Foto: MUP Srbije

„Prepisivanje će biti ograničeno na psihijatre, s obzirom na njihove specijalizovane kvalifikacije i stručnost za dijagnozu i lečenje pacijenata sa ozbiljnim mentalnim zdravstvenim problemima“, navodi se u saopštenju objavljenom u petak, prenosi Syndey Morning Herald.

POGLEDAJTE JOŠ:

Stiven Brajt, direktor dobrotvorne organizacije Psihodelična istraživanja u nauci i medicini, rekao je da je tom odlukom Australija postala prva zemlja koja je priznala psihodelike kao lekove, ali sektor to nije očekivao.

„Bilo je neočekivano s obzirom na to da je Australija tako konzervativna zemlja“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar