Foto: Shutterstock

Australijska protivobaveštajna agencija ASIO tvrdi kako je prošle godine bila izrazito uspešna u suzbijanju stranih špijuna, te da je proterala “dvocifreni broj” stranih obaveštajaca iz Australije.

Pročitajte još:

Direktor ASIO-a Majk Burges u sredu je predstavio godišnji izveštaj o sigurnosnim pretnjama, u kojem je ukazao na to kako je njegova agencija razbila “špijunsko gnezdo” koje je prošle godine pokušalo da sprovede masovnu operaciju u Australiji, navodi 9 Njuz.

“Špijuni su razvili ciljane odnose sa sadašnjim i bivšim političarima, stranom ambasadom i državnom policijskom službom,” otkrio je Burges, ne želeći da navede državu koja je poslala svoje obaveštajce, već je samo naveo da je reč o “zemlji koja nije iz njihove regije”.

Prekinuta špijunska operacija pokušala je da prikupi podatke o australijskim trgovinskim odnosima, a uspela je regrutirati i neimenovanog zvaničnika koji je imao pristup “osetljivim detaljima vezanim za odbrambenu tehnologiju”.

ASIO je navodno istražio, indentifikovao i potvrdio aktivnosti stranih obaveštajaca, te je uskratio pristup tajnim podacima kompromitovanom  državnom službeniku. Skupina špijuna je, tvrdi Burges, “tiho i profesionalno uklonjena iz Australije”.

Burges je predočio Australijancima kako izgledaju pokušaji špijunaže u praksi, kako bi im se lakše odupreli.

“Umesto da špijun priđe svojoj meti na železničkim stanicama, verovatnije je da će poslati zahtev za prijateljstvo ili ponudu za posao, ili bi mogao poslati hrpu poruka mnogim ljudima i potom videti ko će mu odgovoriti“, navodi Majk.

Prema rečima čelnika ASIO-a, opasnost od terorizma u Australiji je “verovatna”, što znači da postoje verodostojne obaveštajne skupine i pojedinci koji imaju sposobnosti i namere da izvrše terorističke napade na teritoriji Australije.

“Ova je pretnja stvarna,” naglasio je Burges.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar