Foto: Nova.rs, Shutterstock

Kineska aplikacija TikTok, jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, mesecima se nalazi na udaru zapadnih vlada zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti i prikupljanja osetljivih podataka za vladu u Pekingu. Zbog toga je najmanje 30 država odlučilo da barem privremeno zabrani upotrebu ove aplikacije. Iako čelnici TikToka oštro odbacuju ove navode, istraživački timovi država koje su zabranile ovu platformu otkrile kako ona prikuplja gotovo sve podatke o korisniku - od lokacije do toga šta se piše, pa čak i biometrijskih podataka.

Naime, američki Kongres mesecima unazad poziva na zabranu korišćenja ove mreže u vlasništvu kompanije „Bajt Dens“ koju koristi više od 150 miliona korisnika širom sveta. U četvrtak je konačno došlo i do sučeljavanja mišljenja onih koji zastupaju stav da je reč o špijunskoj aplikaciji i izvršnog direktora TikToka Šou Ži Čua.

Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Jacquelyn Martin

Republikanka Keti Mekmoris Rodžers, predsednica Odbora za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma SAD, iznela je tokom saslušanja iznela čitav niz optužbi na račun popularne aplikacija.

„Ne verujemo da će TikTok ikad prihvatiti američke vrednosti – vrednosti slobode, ljudskih prava i inovacije. Komunistička partija Kine može da koristi TikTok kao alat za manipulaciju celom Amerikom“, rekla je republikanka.

Naravno, Ži Ču tvrdi da u tome nema istine i da kompanija „ne plasira niti uklanja sadržaj na zahtev kineske vlade“.

Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Jacquelyn Martin

Ipak, mogućnost manipulacija i zloupotreba nedavno je potvrdio i direktor FBI-a Kristofer Rej. Naime, FBI zvaničnik je nedavno izjavio da bi aplikacija TikTok mogla da bude korišćena za kontrolu podataka i softvera na milionima uređaja u SAD, kao i za podsticanje narativa o podeli Amerike, dok bi čak i obaveštajne službe potencijalno propustile takvu manipulaciju.

Inače, do saslušanja direktora TikToka pred Kongresom došlo je nakon što se administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena suočila sa sve većim pritiskom poslanika da zabrani tu aplikaciju zbog nacionalne bezbednosti. To je usledilo nakon uvođenja novog američkog zakona koji omogućava Beloj kući da zabrani TikTok ili druge inostrane tehnologije, ako predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost. Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima.

U decembru prošle godine 19 američkih saveznih država bar delimično je blokiralo tu aplikaciju na uređajima kojima upravlja država iz straha da bi kineska vlada mogla da je koristi za praćenje Amerikanaca i cenzurisanje sadržaja.

Foto: Shutterstock/Ascannio

Takođe, trebalo bi pomenuti da su SAD „voljne“ da pruže ovoj popularnoj aplikaciji još jednu šansu. Uslov je da se kineski vlasnici odreknu udela u popularnoj aplikaciji.

Sve više država kaže „ne“ TikToku

Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja je primetila da nešto nije u redu sa ovom aplikacijom. Tokom poslednjih meseci, države širom sveta, jedna za drugom počele su da je zabranjuju.

Mapa: Nova.rs, Shutterstock

Pored SAD, zemlje koje su uvele delimičnu zabranu što znači da aplikacija neće biti dozvoljena na službenim telefonima javnih službenika, su Kanada, Novi Zeland, Tajvan, Finska, Švedska, Francuska, Austrija, Španija, Portugal, Holandija, Belgija, Litvanija, Letonija, Estonija, Nemačka, Velika Britanija, Češka, Poljska, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Italija, Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Danska i Grčka.

Preciznije, zabrana neće uticati na građane koji koriste telefone u privatne svrhe.

Pročitajte još:

Za razliku od njih, građani Indije, Avganistana i Indonezije, nemaju način da na legalan način pristupe TikToku. U međuvremenu su Pakistan i Bangladeš uveli privremenu zabranu.

Kina između redova priznala zloupotrebu?

Inače, iako sada negira bilo kakvu zloupotrebu podataka, TikTok je u novembru prošle godine priznao svojim korisnicima u Evropi i Velikoj Britaniji da zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima sa njihovih naloga.

Naime, nakon poslednjih izmena politike privatnosti aplikacije, šefica odeljenja za privatnost u Evropi Elen Foks rekla je da je pristup podacima koji je omogućen kineskom osoblju „neophodan kako bi mogli da obavljaju svoj posao“. Ipak, negirala je prikupljanje precizne informacije o lokaciji korisnika u Evropi, bilo na osnovu GPS-a ili na neki drugi način.

BONUS VIDEO Zašto se Zapad boji TikTok-a? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare