Foto: EPA-EFE/BRUNATI

Italijanska vlada prihvatila je mobilnu aplikaciju nazvanu “Immuni” kao jedan od načina borbe protiv širenja virusa korona.

Mera predviđa da Italijani dobrovoljno prihvate aplikaciju, ugrade je u svoj mobilni telefon i na taj način omoguće da se, u slučaju eventualne infekcije virusom Kovid-19, u kratkom roku utvrde osobe sa kojima je zaraženi bio u kontaktu.

Vlasti su najavile da će prihvatanje aplikacije biti na dobrovoljnoj osnovi, ali izgleda ne sasvim, jer, najavljeno je, da bi aplikacija funkcionisala na celoj teritoriji zemlje, mora biti prihvaćena bar od 60 odsto Italijana.

Za one koji odbiju mogle bi biti uvedene mere ograničenog kretanja

Kao alternativa za one koji ne prihvate mobilnu aplikaciju spominje se “narukvica” koja je već alarmirala mnoge koji se plaše, ne uvek bez razloga, da će nova mobilna aplikacija uticati na individulnu slobodu i pravo na privatnost svakog građanina.

Vlada je odabrala između 300 pristiglih ponuda, mobilnu aplikaciju firme “Bending spoons”, iz Milana, ali odluka jos nije definitivna.

Posebna vladina komisija treba da utvrdi koja je vlasnička struktura firme koja je autor projekta.

Određene dileme izaziva činjenica da je firma italijanska, ali ima i sedište u Danskoj.

Prema dostupnim podacima, firma ima 48 deoničara, među kojima su i troje dece bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija.