Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obelodanio je u juče svoju viziju za drugi mandat na mestu šefa svetske organizacije i istakao da se zalaže za "diplomatiju mira" i pozvao države sveta da spreče izbijanje novog hladnog rata, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ:

On je naglasio da će i u 21. veku, sva značajna pitanja biti međusobno povezana – od klimatske krize, preko širenja nuklearne energije do kršenja ljudskih prava.

Gutereš je za sada jedini kandidat u trci za novog generalnog sekretara UN, a podršku je dobio tokom trosatnog zasedanja Generalne skupštine dok je odgovarao na pitanja stranih predstavnika u svetskoj organizaciji, preneo AP.

Gutereš je izrazio snažnu veru u saradnju među državama na rešavanju svetskih kriza i sukoba, ukazavši da „multilateralizam zavisi od uspostavljanja poverenja među državama članicama i od funkcionalnih odnosa među najmoćnijim silama“.

Gutereša, čiji se petogodišnji mandat završava 31. decembra, nominovao je Portugal, njegova matična zemlja, međutim, ove godine svoje kandidature je najavilo još sedam kandidata koji nisu podržani ni od jedne države, a među kojima su i bivša predsednica Ekvadora Rosalija Arteaga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram