Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

U Austriji se procenjuje da će puni povratak normalnom funkcionisanju društva uslediti u decembru ili januaru.

To je danas rekao ministar zdravlja Rudolf Anšober, iznoseći podatke da je u toj zemlji do sada 14.416 osoba inficirano korona virusom, ali da je broj novih slučajeva počeo da pada, kao i broj aktivno obolelih, kojih je trenutno 5.063.

„Dnevna stopa infekcije korona virusom pala je na 0,9 odsto“, saopštio je danas ministar zdravlja Rudolf Anšober.

On je, na konferenciji za štampu, preneo da je u poslednja 24 sata broj izlečenih porastao za 888, a broj novoobolelih je 125.

Od ukupno 5. 063 aktivno bolesnih 967 je hospitalizovano, a 283 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Anšober je podsetio da je dnevna stopa rasta početkom marta bila na više od 40 odsto.

Austrija se, prema njegovim rečima, sada nalazi u drugoj fazi, fazi kontrolisanog i postepenog otvaranja društva.

To je, kako je objasnio, najteža faza, pošto je cilj da se izbegne da ne dođe do drugog talasa infekcije.

Objasnio je da je zatim planirana faza 3 daljeg otvaranja, u kojoj će morati da se i dalje primenjuju nova pravila života, a faza 4, koja predstavlja puni povratak normalnosti, uslediće, prema njemu, u decembru ili januaru.

U drugoj fazi, kazao je, menja se i strategija testiranja, pošto je pao broj osoba sa simptomima, kako pokazuje i broj poziva uspostavljenom hotlajnu, kojem se javljaju osobe koje misle da imaju simptome oboljenja, a koji je opao sa 20.000 na 3.000 dnevno.

Nova strategija predviđa da se ne testiraju samo osobe za koje se sumnja da su inficirane, već će ubuduće biti testirano medicinsko osoblje, ali i zaposleni u trgovini, kako bi se videlo da li je otvaranjem radnji došlo do pomeranja brojki.

Zatim će se sprovoditi česte analize stanja infekcije u stanovništvu.

Važno težište tetsiranja, kako ističe, biće testiranje svih zaposlenih u staračkim i domovima za negu, u kojima radi oko 130. 000 ljudi, jer se u tim ustanovama nalaze rizične grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je da je impresivno kako građani primenjuju mere koje je naložila vlada, kao što je nošenje zaštitnih maski i pridržavanje rastojanja od najmanje jednog metra prema drugim licima.

On je najavio da će policija i dalje sprovoditi kontrolu poštovanja tih mera, ali će se uključiti i u potragu za inficiranim osobama.

Policija će pomagati u potrazi za inficiranim i njihovim kontaktima, naglasio je Nehamer.