Kristijan Šmit Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

U Republici Srpskoj je čovek koji se „lažno predstavlja“ i „nije dobrodošao“, u Hrvatskoj je „veliki prijatelj“. Posao mu neće biti lak. Nemački političar Kristijan Šmit postao je novi visoki predstavnik u BiH. On je na ovom mestu zamenio Valentina Incka, a njegov dolazak u BiH propraćen je burnim dešavanjima i reakcijama zvaničnika, najviše iz Republike Srpske. Ko je ovaj čovek i kakve će posledice njegov dolazak imati na Srpsku?

PROČITAJTE JOŠ:

Sagovornici i saradnici o njemu imaju samo lepe reči. Opisaju ga kao principijalnog i preciznog političara, koji se pridržava činjenica. Očekuju se da se i sada na novoj funkciji, pridržava načela koja ja su ga vodila kroz čitavu karijeru, pisao je „Dojče vele“. Kada je imenovan, poručio je da će kritičkim pitanjima pristupiti na posvećen način. O tome kako je dobio funkciju, istakao je da je „on ideja Angele Merkel“.

Stupio na dužnost

Šmit je u BiH stigao u petak, uoči preduzimanja dužnosti. Odmah je krenuo u turu po Hercegovini sa porodicom. On je već poručio da u BiH dolazi ne kao diplomata, već kao političar. On se u nedelju 1. avgusta sastao sa gradonačelnicom Sarajeva Banjaminom Karić, kao i ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom.

Političari iz RS nisu oduševljeni idejom o njegovom imenovanju. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu da se Šmit „lažno predstavlja“ kao visoki predstavnik. Dodao je da ono što Šmit promoviše kao svoju agendu nije u njegovoj nadležnosti.

Dodikova retorika se potom još više zaoštrila kada je istakao da je Šmit nije dobrodošao u Republiku Srpsku i da Srpska neće poštovati nijednu njegovu odluku niti će razgovarati sa njim.

Ko je Kristijan Šmit?

Šmit je nemački političar desnog centra iz Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Bio je ministar hrane i poljoprivrede od 2014. godine do 2018.

Šmit je rođen 1957. godine u mestu Oberncenu u siromašnoj porodici koja je držala pekaru. Pohađao je gimnaziju koju je završio 1976. godine. Zatim je prezeo obaveznu vojnu službu u planinskoj diviziji vojske Zapadne Nemačke. Pravne studije započeo 1977. godine u Erlangenu i Lozani. Primljen je u advokatsku komoru 1985. godine i advokaturom se bavio do 2005. godine.

Kao student, pridružio se omladinskoj grupi CSU, a 1976. godine registrovan je kao član CSU-a. Od 1984. do 1990. godine, Šmit je bio gradski većnik u svom radnom gradu. Politički uspon Kristijana Šmita kreće od 1990. godine. Tada je ušao u nemački parlament. On je od 1991. do 2002. godine bio predstedavajući Radne grupe CSU-a za spoljnu, odbrambenu i evropsku politiku na nacionalnom novou. Bio je i portparol odbrambene politike CDU/CSU-a.

Od tada kreću i njegova prva iskustva sa Zapadnim Balkanom, gde je u to vreme besneo rat. Kao predstavnik CSU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Šmit je pomno pratio dešavanja na Balkanu. Bio je dugogodišnji član parlamentarne grupe za odnose sa Hrvatskoj gde važi za „veliko prijatelja“. Branio je proširenje NATO-a na Zapadni Balkan, lobirajući da Hrvatska postane članica. Hrvatski premijer Andrej Plenković mu je prošle godine uručio orden za zalaganje u hrvatskom procesu pristupanja EU.

Šmit je od 2018. godine običan poslanik i član Odbora Bundestaga za spoljnu politiku, koji je redovno biran kroz direktan mandat. U januaru 2021. godine, nemačka vlada ga je imenovala za visokog predstavnika za BiH. U junu ove godine istakao je da se neće kandidovati na saveznim izborima 2021. godine, već da će umesto toga podneti ostavku na aktivnu politiku do kraja parlamentarnog mandata.

Bonus video: Delta soj se širi Grčkom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar