Crkva na Rumiji Foto:Shutterstock

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je postavljanje crkve na Rumiji najlepši doživljaj u njegovom životu.

Amfilohije je to rekao na današnjoj liturgiji u manastiru Svetog Jovana Vladimira u selu Kurilo u Zeti.

“To je najlepši doživljaj u mom životu, leti helikopter sa hramom… vidi se Bar, Albanija, Skadarsko jezero, Jadransko more, Italija, sva brda…“, prisetio se Amfilohije na današnjoj liturgiji.

Mitropolija crnogorsko – primorska је 31. јula 2005.godine postavila na Rumiju crkvu izgrađenu od metalne konstrukcije, koja je posvećena Svetoj Trojici. Crkvu, koja je postojala od vizantijskih vremena, porušili su Turci. Crkvica čije su dimenzije 4 metra visine, 3 metra dužine i dva metra širine, sa težinom od tri tone je postavljena na vrh Rumije pomoću dva helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore uz asistenciju MUP -a  Crne Gore.

Crkva je napravljena u rekordnom roku od 10 dana, dok je krst  napravljen u Srbiji, a tri zvona su stigla iz Rusije.

Krajem 2018. godine crkvica je obložena kamenjem. Nakon postavljanja crkve na Rumiji crnogorske vlasti su smatrale da ona treba da se ukloni uz objašnjenje da Crkva nije tražila građevinsku dozvolu kao i da taj hram ruši međuverski i međuetnički sklad.

Nakon poziva u javnosti da se Crkva na Rumiji sruši mitropolit Amfilohije uputio je kletvu onima koji bi to uradili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar