Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia; Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Nova.rs

Prema informacijama koje su novinari Vašington posta dobili iz poverljivih izvora, Ukrajina počinje da koristi kasetnu municiju na na jugoistoku zemlje, koju je dobila od Sjedinjenih Država.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden odobrio je slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost.

Kasetno oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila.

Pročitajte još:

Kasetna municija je zabranjena Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

Inače, kasetna municija došla je u Kijev u okviru novog paketa pomoći SAD u vrednosti od oko 800 miliona dolara, koji će uključivati 155 miliona artiljerijskih metaka, kao i poboljšanu konvencionalnu municiju dvosturke namene i artiljerijsku municiju prečnika 105 milimetra.

BONUS VIDEO Trenutak eksplozije Nove Kahovke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar