Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Temperature vazduha početkom januara dostigle su rekordni maksimum u brojnim zemljama širom Evrope, a u osam evropskih država su oboreni nacionalni rekordi.

U glavnom gradu Poljske, Varšavi, u nedelju je izmerena temperatura od 18,9 stepeni Celzijusa, dok je u Bilbau u Španiji živa u termometru „skočila“ na 25,1 stepen, što je čak 10 stepeni iznad proseka, preneo je BBC.

Blago zimsko vreme u Evropi poklopilo se sa snažnim ledenim, olujnim talasom koji okovao u sneg i led veći deo Severne Amerike i odneo više od 60 ljudskih života.

Alpi Foto:KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP / Profimedia

Istovremeno, na evropskoj strani Atlantika vreme je na početku nove godine bilo prijatno u mnogim mestima. Temperature vazduha u Holandiji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Letoniji, Češkoj, Poljskoj, Danskoj i Belorusiji oborile su nacionalne rekorde, a u Nemačkoj, Francuskoj i Ukrajini oboreni su rekordi mernih stanica.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Švajcarskoj su temperature dostigle 20 stepeni Celzijusa, a toplo vreme ugorozilo je sezonu na skijalištima širom Alpa.

U Evropi ipak nije svuda toplo, jer u delovima Skandinavije meteorolozi najavljuju hladnije dane sa niskim temperaturama i snegom, a očekuje se da će u Moskva do sledećeg vikenda temperatura pasti na  minus 20 stepeni Celzijusa.

Komentari

Svi komentari (0)