Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Širom SAD počelo je slavlje, nakon što je proglašeno da je 46. predsednik SAD Bajden. Dok Bajdenovi slave, još uvek se čeka reakcija Trampovih pristalica. Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden postao je novi predsednik, nakon što je ostvario ukupno 273 elektorskih glasova, a 270 mu je bilo dovoljno.

Demokrata Džo Bajden postao je novi predsednik SAD, a u trci za predsednika pobedio je aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Odlučujuću pobedu Bajden je ostvario u Pensilvaniji, državi koja broji 20 elektora, čime je Bajden sakupio 273 elektorskih glasova. Nova potpredsednica zemlje postala je Kamala Haris, koja će postati prva potpredsednica u istoriji zemlje, kao i prva crnkinja koja će obavljati ovu funkciju.

Nakon ove pobede, brojni građani SAD izašli su na ulice i počeli svoje slavlje, iako je predsednik Tramp demantovao navode da je izgubio i poručio „da izbori još uvek nisu gotovi“.

Foto: REUTERS/Rachel Wisniewski

Grupa mladića svoje slavlje je započela tačno ispred zgrade dosadašnjeg predsednika Donalda Trampa, što je na simbolički način označilo kraj njegovog upravljanja zemljom. Oni su na interesantan način proslavili vest da je Bajden novi predsednik.

Foto: Christopher Dilts / ddp USA / Profimedia
Foto: EPA-EFE/CARLOS VILAS

Neki od građana Vašingtona znali su kako da proslave pobedu Džoa Bajdena, pa su stotine njih igrali i veselili se ispred Bele kuće. Može se reći da su imali i neku vrstu koreografije.

Ispred Bele kuće na stotine građana maše zastavama, čuje se muzika, a slavlje izgleda tek kreće. Može glasno da se čuje poruke za Trampa: „Na,na, na, doviđenja“, glasno su građani ispratili Trampa.

Građani Njujorka na ulicima su glasno uzvikivali, radovali se, a vozači u automobilima su pozdravljali izbor novog predsednika.

Mnogi stanovnici Bruklina izašli su na ulice kako bi pozdravili izbor novog predsednika.

Stanovnici Atlante sa svojih balkona su proslavljai izbor novog predsednika, a moglo se čuti da su aplaudirali i duvali u pištaljke.

U Los Anđelesu građani su izašli na svoje balkone i aplauzima proslavili izbor Bajdena.

Slavlje nije izostalo ni u distriktu Vašington, gde su građani blokirali ulice, udaraju u bubnjeve i nose transparente, zastave i megafone.

I najmlađi Amarikanci proslavili su na svoj način izbor novog predsednika.

U Oklandu građani su izašli na ulice, a među njima bili su i pripadnici hitne pomoći, koji su iz svojih ambulantnih kola pozdravili Bajdenovu pobedu.

U Čikagu, iako u nešto manjoj grupi, građani su izašli na ulice i na interesantan način proslavili pobedu njihovog kandidata na izborima. Uočljiva je maskota koja se našla na ulici, ali je zanimljivo i da su svi na snimku nosili zaštitne maske.

Pogledajte slavlje građana u Vašingtonu u Njujorku nakon pobede Bajdena:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar