Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Vakcinacijom protiv koronavirusa Sjedinjene Američke Države bi do leta ove godine mogle da imaju kolektivni imunitet.

PROČITAJTE JOŠ:

Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena, je napomenuo da su stručnjaci saglasni da 70 do 80 odsto populacije jedne zemlje mora biti imuno da bi postojao kolektivni imunitet, prenosi CNN.

Trenutno se u ovoj državi dnevno vakciniše dva miliona ljudi, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC). Zbog toga se očekuje da se ovaj imunitet stekne do leta ove godine. Možda se to desi i ranije zbog onih koji imaju ili budu imali prirodni imunitet.

Više od osam odsto Amerikanaca ili njih 28 miliona je u potpunosti vakcinisano, prenosi Klix.ba. Ako se vakcinacija nastavi postojećom dinamikom, 70 odsto stanovnika bi moglo biti vakcinisano do sredine septembra. Pa čak i onda kada bi se to radilo isključivo vakcinama kompanija Fajzer/Biontek i Moderna.

Međutim, ohrabruje i odobrenje za korištenje vakcine kompanije Džonson i Džonson koja je obećala da će u prvoj polovini godine SAD-u isporučiti stotinu miliona doza.

Shodno tome, već krajem jula bi 70 odsto populacije bilo vakcinisano, a do sredine septembra 85 odsto, pokazala je analiza CNN-a.

Otežavajuća okolnost bi mogli biti novi sojevi koronavirusa, jer se neki od njih brže šire.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar