Tramp; Foto: SIPA / Sipa Press / Profimedia

Sjedinjene Američke Države pokupovale su praktično kompletnu globalnu zalihu remdesivira, jednog od lekova koji se pokazao efikasan u lečenju kovida 19. Konkretno, naredna tri meseca neće biti "ni doze" za bilo koju drugu državu na svetu, piše Sara Boseli za britanski Guardian.

Ovaj sebični potez američke administracije izazvao je ogorčenje, ali i strah stručnjaka i aktivista širom sveta koji se boje da bi ista stvar mogla da se desi u slučaju da bude otkrivena/proizvedena prva efikasna vakcina za koronavirus. Naime, ovo nije prvi put da je Trampova administracija pokazala da je spremna da ponudi više ili na bilo koji drugi način eliminiše druge države kada je u pitanju nabavka lekova ili zaštitne opreme.

„Oni trenutno imaju pristup gotovo svim zalihama remdesivira, a za Evropu nije ostalo ništa“, rekao je dr Endrju Hil, naučnik s Univerziteta Liverpul.“Zamislite da je ovo vakcina. Ovo bi bio potpuni haos. Ali, ovo nam možda pokazuje šta nam tek sledi.“

Pročitajte još:

Remdesivir je prvi lek koji je američka agencija za lekove odobrila za korišćenje u lečenju kovida 19. Proizvodi ga kompanija Gilead, a pokazalo se da pomaže u bržem oporavku od bolesti izazvane koronavirusom.

Prvih 140.000 doza raspodeljeno je bolnicama širom sveta, između ostalog, kako bi se ispitao i učinak leka, a Trampova administracija je sad kupila više od 500.000 doza. Reč je o kompletnoj količini koju će Gilead proizvesti u julu, kao i 90 odsto onoga što će proizvesti u avgustu i septembru, piše Guardian.

„Predsednik Tramp sklopio je sjajan ugovor kojim je osigurao da će Amerikanci imati prvi lek odobren za lečenje kovida 19. Koliko god je moguće, želimo da osiguramo da svaki američki pacijent koji treba remdesivir i dobije taj lek. Trampova administracija radi sve što je moguće da sazna što više o lekovima koji mogu da spasu život i da ih obezbedi za Amerikance“, rekao je američki ministar zdravlja Aleks Azar. Prema podacima stranice Worldometer, u SAD je koronavirusom trenutno zaraženo više od 2,7 miliona ljudi, dok je broj preminulih oko 130.000.

Remdesivir je inicijalno bio namenjen lečenju ebole, ali nije se pokazao efikasnim. Prosečna terapija za lečenje kovida 19 zahteva oko 6 doza, koje zajedno koštaju 3200 američkih dolara.

Pročitajte još:

Kupovanje remdesivira nije prvi put da su Amerikanci „skočili ispred reda“. Tokom cele pandemije Trampov moto „Amerika prva“ bio je i moto njegove administracije. Tako je još u maju francuski proizvođač Sanofi rekao da će SAD prvi dobiti pristup njihovoj vakcini ako se pokaže da deluje.

„SAD očekuje da ako pomognu u proizvodnji vakcine, da je i prvi dobiju“, rekao je tada izvršni direktor firme Pol Hadson i time navukao na sebe otvoreni bes francuske vlade, zbog čega je hitro povukao izjavu.

Osim toga u nekoliko navrata Amerika je kupila zalihe zaštitne opreme čiju su kupovinu već bile dogovorile države zapadne Evrope, samo zato što je ponudila više.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare