Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Virusolog Florijan Kramer, koji sa svojim timom istražuje mogućnosti lečenja korona virusa na medicinskom fakultetu Ajkan u Njujorku, izjavio je da je vakcina u fazi kliničkog ispitivanja i da moramo očekivati da će se talasi pandemije ponovo pojaviti tokom leta, jeseni i zime, pa se moramo navići na ovakvu situaciju bar do kraja godine.

U intervju za Dojče vele on je objasnio koje terapije već deluju i koliko dugo će stroge mere biti na snazi, a poručio je da je najvažnije da se slušaju naučnici, a ne političari.

„Sa molekularnog stanovišta, ovaj virus se potpuno razlikuje od sezonskog gripa. Kad je objavljen njegov genetski materijal svi u naučnoj zajednici su znali o čemu se radi. Najdrastičnija razlika je u tome što u populaciji apsolutno nema imuniteta, a nema ni lekova, ni vakcine, i zato se on širi vrlo lako, što situaciju čini daleko opasnijom“, ocenio je Kramer.

Prema njegovim rečima, ovo je redak slučaj u istoriji da imamo dovoljno finansijskih sredstava za razvoj vakcine za određenu bolest.

Na pitanje koliko je realno da ćemo uskoro imati vakcinu, on je rekao da je optimista, jer vakcina nije u fazi istraživanja, nego kliničkih ispitivanja, ali je naglasio da su ona dugotrajna i imaju nekoliko faza, jer vakcina mora biti sigurna i delotvorna pre nego što je primi veliki broj ljudi.

S obzirom da se oko 40 kompanija bavi pronalaženjem, Kramer ne misli da će razvoj vakcine biti problem, ali upozorava da je to proces koji u normalnim okolnostima traje petnaestak godina, a sada mora da se završiti za nekoliko meseci, što
predstavlja izazov i zahteva strpljenje.

On je upozorio da se širenje virusa više ne može u potpunosti zaustaviti, a misli da to nije bilo moguće ni krajem februara, i sada se radi samo na tome da se ublaži šteta koju će napraviti.

Na pitanje do kada ćemo morati da živimo izolovani jedni od drugih, Kramer je rekao da će se ova situacija nastaviti bar do sredine ili kraja maja, nakon čega će možda biti moguće da se društvene aktivnosti do određene mere vrate u normalu.

“Ali može se dogoditi da negde ponovo izbije epidemija i onda se opet moramo vratiti na ovakav režim života. Moramo očekivati da će se talasi pandemije ponovo pojaviti i tokom leta, jeseni i zime, i zato se moramo navići na ovakvu situaciju bar do kraja godine“, rekao je Kramer.

On ističe da je važno reći da oporavljeni pacijenti postaju imuni na ponovnu infekciju, što znači da mogu bez rizika po sebe i druge da se vrate na posao.

„Vidimo da se pojavljuju snažna antitela koja neutralizuju virus, što znači da imuni sistem tih pacijenata reaguje jako dobro, ali ne postoje dugoročne studije koje bi utvrdile jesu li ti oporavljeni pacijenti zauvek zaštićeni“, upozorio je Kramer.

Dodao je da ipak znamo sa sigurnošću da ljudi postaju imuni jedno vreme i ne mogu se lako ponovo zaraziti, a čak i ako se to desi, to će biti daleko blaži oblik bolesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar