Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Američki savezni sud u Vašingtonu odbacio je tužbu protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, uz obrazloženje da on uživa imunitet pred sudom SAD kao aktuelni šef strane vlade.

Okružni sudija Džon Bejts rekao je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije, prenosi Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

Advokati američkog Ministarstva pravde naveli su podnesku, dostavljenom sudu u novembru, da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktuelni premijer strane vlade, uživa imunitet šefa države od nadležnosti američkih sudova“.

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonaslednik od oca preuzme i mesto premijera, a Bajdenova administracija je saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, posle tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana i drugih podnela Čengizova, zajedno sa organizacijom za ljudska prava „Demokratija za arapski svet sada“, koju je Kašogi i osnovao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare