Izreal Palestina rat Al-Shifa bolnica Foto:Ismail Zanoun / AFP / Profimedia/Apaimages / Sipa Press / Profimedia/EPA-EFE/HAITHAM IMAD/Khader Al Zanoun / AFP / Profimedia/ Bashar TALEB / AFP / Profimedia

Američke obaveštajne službe su uverene da su palestinske militantne grupe koristile najveću bolnicu u Gazi za smeštaj komandne infrastrukture i držanje nekolicine talaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik.

Američka procena predstavlja dodatnu podršku izraelskim tvrdnjama o bolničkom kompleksu Al-Šifa, u koji su izraelske snage upale u novembru. Tu operaciji su osudile mnoge svetske humanitarne organizacije, ali i neki članovi stranke predsednika SAD Džozefa Bajdena, prenosi AP.

Objavljene informacije, ipak, ne podržavaju u potpunosti neke od najznačajnijih navoda Izraela, kao što je tvrdnja da je bolnica služila kao glavni čvor aktivnosti Hamasa i palestinskog Islamskog džihada.

„Američka obaveštajna zajednica je uverena u svoju procenu o ovoj temi i nezavisno je potvrdila informacije o tome kako Hamas i palestinski Islamski džihad koriste bolnički kompleks u različite svrhe u borbi protiv Izraela“, navodi se u proceni.

PROČITAJTE JOŠ

Veruje se da su palestinske militantne grupe „koristile bolnički kompleks al-Šifa i lokacije ispod njega za smeštaj komandne infrastrukture, vršenje određenih komandnih i kontrolnih aktivnosti, skladištenje oružja i držanje najmanje nekoliko talaca“, tvrdi neimenovani američki zvaničnik.

SAD veruju da su se pripadnici Hamasa evakuisali nekoliko dana pre nego što je Izrael upao u kompleks 15. novembra i da su uništili osetljivu dokumentaciju i elektroniku pre nego što su izraelske trupe ušle u objekat.

Američki zvaničnici su i ranije ukazivali na poverljive obaveštajne podatke dobijene od Izraelaca pružajući na osnovu njih podršku izraelskim vojnim operacijama.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar