Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/EPA-EFE, Danish Defence Command

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da Sjedinjene Države imaju pitanja na koja treba da odgovore u vezi sa svojom ulogom u eksplozijama na podmorskim gasovodima Severni tok prošle godine.

Komentarišući izveštaj objavljen ranije u sredu u kojem se navodi da su Sjedinjene Države umešane u eksplozije, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je Belu kuću da prokomentariše „činjenice“ koje su iznete.

Rojters nije mogao da proveri izveštaj, koji je objavio američki istraživački novinar Sejmur Herš na svom blogu, u kojem se navodi da je umešanost SAD u eksplozije.

Kako navodi Rojters, Herš je u članku naveo, pozivajući se na neimenovani izvor, da je odluku o miniranju Severnog toka 2 doneo lično američki predsednik Džozef Bajden.

Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Prema njegovim rečima, Bajden je to učinio devet meseci nakon razgovora sa zvaničnicima administracije koji se bave nacionalnom bezbednošću, Džejkom Salivenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, podsekretarom za politička pitanja Viktorijom Nuland i drugima.

Bela kuća je u sredu saopštila da je Heršov izveštaj „potpuno lažan i potpuna fikcija“.

„Ovo je potpuno lažna i potpuna fikcija“, rekla je Adrijen Votson, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Slično je rekao i portparol Stejt departmenta.

Moskva je, bez pružanja dokaza, u više navrata govorila da Zapad stoji iza eksplozija koje su pogodile gasovode Severni tok 1 i 2 prošlog septembra – infrastrukturnih projekata vrednih više milijardi dolara koji su prenosili ruski gas u Nemačku ispod Baltičkog mora.

Zapadni zvaničnici su negirali te optužbe.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bela kuća sada mora da komentariše sve ove činjenice“, rekla je Zaharova u postu na svojoj Telegram stranici gde je rezimirala glavne Heršove tvrdnje u vezi sa navodnom umešanošću SAD.

Istražitelji iz Švedske i Danske – u čijim su se ekskluzivnim ekonomskim zonama dogodile eksplozije – rekli su da su pukotine rezultat sabotaže, ali nisu rekli ko je po njihovom mišljenju odgovoran. Sjedinjene Države i NATO su incident nazvali „činom sabotaže“.

Rusija je rekla da te zemlje „imaju šta da kriju“ i da namerno blokiraju Rusiju oko istrage.

Izgradnja Severnog toka 2, dizajniranog da udvostruči količinu gasa koju bi Rusija mogla direktno da pošalje Nemačkoj pod morem, završena je u septembru 2021. godine, ali nikada nije puštena u rad nakon što je Berlin povukao sertifikat samo nekoliko dana pre nego što je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu u februaru.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar