Foto:EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

Jahu je došao u posed dokumenata o istraživanju svojstva korona virusa koje je američka vlada u tajnosti naručila od Nacionalnog centra za analize bioodbrane i za kontramere, laboratorije koja je osnovana nakon terorističkih napada 11. septembra.

Preliminarnim rezultatima u tom istraživanju otkriveno je da direktna sunčeva svetlost velikom brzinom ubija korona virus i da toplo i vlažno vreme drastično smanjuju mogućnost njegovog širenja.

U dopisu koji je dostavljen američkim obaveštajnim službama stoji da sunčeva svelost uništava virus u aerosolima i da je na testirenom uzorku za 60 minuta otkriven drastičan pad količine virusa.

Istraživanje je sprovedeno na sekretu iz nosa koji je sadržao virus u zatvorenim uslovima, koji su imitirali razne vremenske prilike.

U izveštaju se kaže da, iako su rezultati ohrabrujući, ni u kom slučaju nisu dovoljni da bi se izvodili konkretni zaključci.

To će biti moguće tek nakon što se testiranje ponovi nekoliko puta, a Jahu je za komentar kontaktirao američki savet za unutrašnju bezbednost koji je naručio istraživanje, ali direktan odgovor nije dobio, osim poruke da je prerano izvoditi zaključke iz bilo kakvih istraživanja vezana za korona virus.

Jahu je kontaktirao Kasima Bukharija, naučnika uglednog bostonskog univerziteta MIT, koji je učestvovao u izradi ranije objavljene studije koja je imala slične rezultate kao i ovo istraživanje.

„Ne tvrdimo da će korona virus samo tako nestati s lepim vremenom, ali vidimo da postoji veza između brzine njegovog širenja i vremenskih prilika, a najvažnije pitanje je da li je do sada zaraženo previše ljudi da bi toplije vreme moglo uticati na širenje virusa“ rekao je Bukharija, prenose agencije.

Prema njegovim rečima, ako je na nekom području zaraženo 50 odsto populacije, dolazak toplijeg vremena verovatno neće biti dovoljno da se virus stavi pod kontrolu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar