Foto:EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

Niz laboratorijskih eksperimenata koje su sproveli američki istraživači ukazuju na to da je koronavirus mutirao i postao zarazniji.

Kako navodi CNN, ti naučnici tvrde da mutacija utiče na protein koji virusu omogućava da se probije unutar ćelija u ljudskom organizmu.

Ipak, rezultati njihove studije tek treba da budu potvrđeni od strane drugih predstavnika struke, a potrebna su i dalja istraživanja, ali će, ako se ove tvrdnje pokažu tačnim, to biti prvi put da je dokazano nastupanje značajne promene u koronavirusu.

Pročitaj i:

“U sistemu ćelijske kulture koji smo koristili, virusi sa tom mutacijom su bili mnogo zarazniji od onih bez mutacije”, rekla je Hjerjun Koe, virolog sa istraživačkog instituta “Skrips” na Floridi.

Mutacijom o kojoj je reč, virus dobija mnogo veći broj spoljnih proteinskih “šiljaka”, što mu omogućava da dopre u ćelije, ukazuju američki naučnici.

Oni kažu da je potrebno više istraživanja kako bi se pokazalo da li je ta promena promenila tok pandemije, ali bar jedan istraživač koji nije uključen u istraživanje kaže da to verovatno ima veze, a da promene mogu da objasne zašto je virus izazvao toliko infekcija u SAD i Latinskoj Americi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare