Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Nakon što je Kalifornijsko istorijsko društvo otkrilo da ima jako mali broj dokumenata o pandemiji španskog gripa iz 1918. godine, istoričari, muzeji i biblioteke su se postarali da se ista greška ne ponovi sa pandemijom kovid-19.

Kada je „naša“ pandemija počela, istraživači i novinari tražili su tragove toga kako su se Amerikanci snašli u pandemiji koja se dogodila pre više od 100 godina i šta bismo mogli da naučimo 2020. godine od 1918. godine , prenosi CNN.

Ali dokumenata s pčetka 20. veka bilo je malo i u arhivi je postojala samo jedna fotografija celokupnog iskustva.

Da bi se osigurali da se na taj način istorija ne ponovi sa pandemijom korona virusa, većina arhivskih institucija raspisalo je javni poziv za digitalne prijave. Poziv dolazi od istoričara iz Kalifornijskog istorijskog društva, iz biblioteka u kampusu Univerziteta Južne Kalifornije i iz muzeja Zapada Amerike, Nacionalnog muzeja istorije i kulture Afroamerikanaca i Smitsonian muzeja američke istorije.

A oni traže sadržaj svih vrsta, od tradicionalnih dnevničkih zapisa, eseja, pesama i likovnih dela do nekonvencionalnijih ponuda poput postova sa Instagrama i TikToka.

„Godinama od danas, ljudi će to želeti da gledaju, a ne samo naslove, ne samo podatke“, rekao je Francis Kaplan, bibliotekar Kalifornijskog istorijskog društva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar