Foto: Pete Marovich / Zuma Press / Profimedia

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pojaviće se danas na saslušanju pred američkim Kongresom, zbog toga što je otišao na operaciju raka prostate a da o tome nije obavestio predsednika SAD Džozefa Bajdena ili svog zamenika u Pentagonu.

“Potpuno je neprihvatljivo da je bilo potrebno više od tri dana da se predsednik obavesti da je ministar odbrane u bolnici i da ne kontroliše Pentagon. Ratovi besne u Ukrajini i Izraelu, naši brodovi bili su pod vatrom u Crvenom moru i naše baze spremale su se za napade u Iraku i Siriji, a vrhovni komandant nije znao da njegov sekretear odbrane nije na dužnosti“, rekao je predsednik Komiteta za oružane snage Kongresa Majk Rodžers, prenosi Rojters.

Lojd Ostin Lloyd Austin
Lojd Ostin Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Ostin se prethodo izvinio što nije na vreme obavestio Bajdena o bolesti, hirurškoj intervenciji i hospitalizaciji, pravdajući se time da je bio šokiran saznanjem da ima rak. Saslušanje će biti prvi put da će ga kongresmeni direktno ispitivati.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pentagon je u ponedeljak objavio rezultate interne 30-dnevne istrage čitavog slučaja, u kojoj je zaključeno da “ništa što je ispitano nije pokazalo bilo kakve indikacije zle namere ili pokušaja prevare“.

I republikanski i demokratski predstavnici u Kongresu kritikovali su Ostina jer nije otkrio dijagnozu raka i naknadne hospitalizacije, dok su pojedini članovi Republikanske stranke, uključujući bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, pozvali su da se Ostin ukloni sa funkcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar