Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

 Italija i Španija su dva najveća evropska žarišta u pandemiji virusa Kovid 19, ali Institut za zdravstvenu metriku i procenu (IHME) iz Sijetla predviđa da bi, prema aktuelnom stanju, Velika Britanija, ipak, mogla da bude najteže pogođena u Evropi.

U Velikoj Britaniji bi od korona virusa moglo da umre i oko 66.000 ljudi, više nego u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj zajedno, pokazuju projekcije vodećih svetskih analitičara podataka o bolesti.

Institut iz Sijetla predviđa da će Velika Britanija postati zemlja koja je najteže pogođena pandemijom korona virusa u Evropi, te da će imati oko 40 odsto ukupnih slučajeva smrti na kontinentu. Na listi se nalaze zemlje EU, Velika Britanija i SAD.

Prema njihovim projekcijama, predviđa se 66.314 smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji od Kovid-19 do avgusta, a najviše će ih dnevno biti gotovo 3.000, na osnovu strmog porasta smrtnih ishoda početkom epidemije, prenosi „Blic“.

Analitičari takođe tvrde da su rasprave o „imunitetu stada“ dovele do toga da u Velikoj Britaniji ne budu na vreme uvedene mere fizičkog distanciranja, koje su donete 23. marta u Engleskoj, kada je broj smrtnih slučajeva korona virusa iznosio 54.

Portugalija je, poređenja radi, imala samo jednu potvrđenu smrt od korona virusa kada su izrečene mere distanciranja.

Kako navode podaci IHME, Veliku Britaniju očekuje vrhunac po broju žrtava oko 20. aprila.

S druge strane, prema statistici i najnovijim vestima, čini se da je u Italiji taj vrhunac je prošao. Zemlja je do sada zabeležila 18.279 smrtnih ishoda, a broj žrtava bi mogao da poraste do 20.300 i da se zaustavi početkom maja.

Takođe, prema projekcijama je vrhunac u Španiji dostignut krajem marta i početkom aprila. Za Španiju su očekivanja da broj žrtava bi mogao bude 19.209 i da se neće povećavati od juna.

U Španiji je do sada prijavljeno preko 15.800 žrtava.

Za Nemačku je projektovano 8.802 žrtava, a očekuje se da vrhunac bude 18. aprila sa više od 300 smrtnih ishoda u jednom danu.

Za Francusku je projektovan broj žrtava oko 15.000.

Za Sloveniju se očekuje vrhunac 18-19. aprila, a ukupan broj smrti je projektovan na 104. Hrvatska bi mogla da takođe 18. da ima svoj vrhunac po broju smrtnih ishoda, ali i znatno manje žrtava – 166.

Međutim, ove projekcije treba uzimati sa rezervom. Pre svega, problematično je to što u svim državama ima mnogo ljudi koji nisu testirani na koronu, a među kojima možda ima i onih koji će biti teško bolesni i ne budu preživeli, prenosi „Blic“.

Na primer, IHME modeli predviđaju da će do 4. avgusta Velika Britanija imati ukupno 66.314 smrtnih slučajeva – što je prosek uzet u velikom rasponu između 14.572 i 219.211 smrti, što ukazuje na to koliko brojke mogu da variraju.

Takođe, prema trenutnim projekcijama ispada da će se u narednom periodu mnogo više povećati broj žrtava u Nemačkoj, nego u Francuskoj.

Ovo je prvi put da je IHME tim objavio modele za nekoliko evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju.

Što se tiče SAD, zanimljivo je da je broj projektovanih smrti približan kao za Veliku Britaniju, iako su prethodne projekcije pokazivale mnogo veće brojke.

Institut je u sredu ažurirao svoju američku prognozu, predviđajući 60.415 smrtnih slučajeva u zemlji, znatno manje od 82.000 koje je prognozirao u utorak.

(Kraj) nv/ivi