Foto: MasPix / Alamy / Alamy / Profimedia

Objavljen je novi izveštaj američke vlade o viđanjima NLO-a o kojima su izvestile američke trupe. Novi dokumenti otkrivaju da je prošle godine bilo stotine takvih novih slučajeva. Nacionalna obaveštajna kancelarija SAD-a sada zna za 510 prijavljenih viđenja NLO-a, što je povećanje u odnosu na 144 prikupljena u prvoj proceni iz 2021. godine, piše BBC.

Gotovo polovina novih viđenja smatrana su „neupadljivima“ i pripisana su ljudskom poreklu, navodi se u izveštaju. Međutim, više od stotinu susreta ostalo je nerazjašnjeno.

Izveštaj objavljen kako bi pomogao u destigmatizaciji iskustava s NLO-ima

Izveštaj kaže da susreti s NLO-ima, koje američka vlada naziva neidentifikovanim nebeskim fenomenom, nastavljaju da se događaju u ograničenom ili osetljivom vazdušnom prostoru, naglašavajući moguću zabrinutost za sigurnost i nacionalnu sigurnost.

Od 366 novih izveštaja, za 26 je utvrđeno da su bili dronovi, 163 su bili baloni, a šest objekata na nebu pripisano je smetnji. Izveštaj je delimično objavljen kako bi pomogao u „destigmatizaciji“ iskustava s NLO-ima i poboljšao sigurnost u vazdušnom prometu.

U izveštaju stoji da bi ti susreti trebali da pomognu u tome da se prepozna opasnost za sigurnost leta kao i potencijalna kontradiktorna aktivnost. Nijedan izveštaj nije povezan s bilo kakvom izvanzemaljskom aktivnošću.

Pentagon: Objekti nisu vanzemaljskog porekla

Izveštaj ispituje All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), kancelarija u Pentagonu osnovana prošle godine za pregled incidenata s NLO-ima.

AARO će se usresrediti na primanje i analizu incidenata s neidentifikovanim pojavama i raditi s obaveštajnim agencijama na daljoj procjeni tih incidenata, prema novom dokumentu s kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

„Nismo videli ništa što bi nas navelo da verujemo da je bilo koji od objekata koje smo videli vanzemaljskog porekla“, rekao je prošlog meseca Ronald Moultrie, podsekretar Pentagona za odbranu, obaveštajne poslove i bezbednost.

„Do danas nisam video ništa u tim dokumentima što bi sugerisalo da je došlo do vanzemaljske posete, vanzemaljskog pada ili bilo čega sličnog“, dodao je Moultrie.

Ali nastavljaju se napori da se utvrdi imaju li preostali NLO-i zemaljsko poreklo.

„U nedostatku mogućnosti razrešenja šta je nešto, pretpostavljamo da bi moglo biti neprijateljski. I zato to moramo shvatiti ozbiljno“, rekao je, piše BBC.

Što je NLO?

NLO/UAP su objekti ili pojave koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letelicama vanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, nego da za sada nema znanstvenog objašnjenja za ta zbivanja.

Za NLO-e se često nakon nekog vremena pokaže da se radilo o prirodnim fenomenima, meteorološkim balonima i uređajima, stranim letelicama i dronovima ili pak o malo boljoj fotomontaži.

***

BONUS VIDEO: Niko ne zna da li je ova riba vanzemaljskog porekla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar