Do Kvon Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) zatražila je od Crne Gore da se za potrebe građanskog postupka u SAD obavi saslušanje optuženog korejskog kriminalca Do Kvona, koji se nalazi u zatvoru u Spužu.

Prema dokumenti koji su juče predali advokati Do Kvona sudu u Njujorku, rok do kada bi saslušanje trebalo da bude obavljeno ističe 13. oktobra.

Do Kvonovi advokati su kazali da se protive predlogu da on bude saslušan u Crnoj Gori i da je predloženo da odgovara na pitanja bez prisustva pravnog zastupnika, što je, ocenjuju, kršenje ustavnih prava.

Do Kvon Foto:SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Navode da dokument advokata ukazuje da je SEC predao zahtev Crnoj Gori 13. septembra, a da je sud u Podgorici ponudio 13. oktobar i 26. oktobar kao datume za moguće saslušanje.

U dokumentu se navodi i da se Do Kvon lično ne protivi da bude saslušan.

Zahtev američke komisije prosleđen je Ministarstvu pravde Crne Gore i bez odlaganja je predat nadležnom sudu na postupanje, potvrđeno je iz Ministarstva pravde za RTCG pre nekoliko dana.

Podseća se da su SAD od Crne Gore još ranije zatražile izručenje Do Kvona, zbog optužbi za prevaru tešku više desetina milijardi evra.

Foto: Video/Nova.rs

Viši sud je ranije odredio ekstradicioni pritvor Do Kvonu, čije izručenje je zatražila i Južna Koreja.

Do Kvon se tereti da je počinio ozbiljne prevare na tržištu kriptovaluta, a američka Komisija za hartije od vrednosti već ga je zvanično optužila pred sudom u Njujorku.

Pročitajte još:

Viši sud u Podgorici odredio je u junu ekstradicioni pritvor u trajanju od šest meseci za bivšeg južnokorejskog „kralja kriptovaluta“ Do Kvona i njegovog poslovnog partnera Čang Juna.

U tom periodu crnogorski sud će odlučiti da li će možda Do Kvona izručiti Južnoj Koreji, koja ga potražuje zbog sumnje za prevaru vrednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše.

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

BONUS VIDEO Stigla presuda za „Kripto kralja“: Srdan Kosović iz „Vijesti“ o zatvorskoj kazni i izručenju Do Kvona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar