Foto: EPA/JUSTIN LANE

Ekonomija SAD-a u drugom kvartalu ove godine (meseci april, maj i jun) smanjila se za zapanjujućih 33 odsto, objavio je AP.

Ova vest dodatno će narušiti rejting Donald Trampa koji se do 2020. hvalio ekonomskim rastom. Reč je naime o daleko najgorem potonuću američke ekonomije u istoriji merenja, tokom kojeg su desetine miliona Amerikanaca ostali bez posla, a stopa nezaposlenosti popela se na 14,7 odsto.

Ministarstvo trgovine objavilo je da je ovakav pad BDP-a u jednom kvartalu nezabeležen tokom dosadašnje istorije merenja, dakle od 1947. godine. Dosad najgora „kontrakcija“ dogodila se pre 62 godine, kada je tokom administracije Dvajta Ajzenhauera BDP pao za 10 odsto u jednom kvartalu.

U prvom kvartalu, dakle od 1. januara do 31. marta, pad BDP-a iznosio je 5 odsto, čime je okončana rekordno duga, 11-godišnja ekonomska ekspanzija u SAD-u.

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ovakav pad izazvala je pandemija koronavirusa, zbog koje je početkom marta došlo do velikog zatvaranja širom sveta, što uključuje i većinu saveznih država SAD-a.

Osim što je reč o udarcu na milione Amerikanaca, ovaj pad dodatno će narušiti rejting američkog predsednika Donalda Trampa koji je upravo rast ekonomije do kraja 2019. godine isticao kao glavni uspeh svog mandata.

Jedina dobra vest u celoj priči je da ekonomisti predviđaju i streloviti oporavak, koji je počeo već u aktualnom, trećem kvartalu koji bi prema procenama trebao da se završi s ekonomskim rastom od 17 odsto. Ipak, sve teža epidemiološka slika u velikim saveznim državama poput Floride, Teksasa i ekonomski najjače Kalifornije, mogla bi izazvati novi talas „lockdowna“ i tako usporiti očekivani oporavak.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare