Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Američka ambasada u BiH oštro je kritikovala srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika koji nije dao saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara u Hercegovini.

„Ignorisanje zahteva lokalnih vlasti za pomoć od izabranog zvaničnika, kada dodje do prirodne katastrofe, predstavlja nepoštovanje dužnosti. Lider postavlja bezbednost gradjana kao svoj glavni prioritet“, saopštili su iz ambasade SAD-a u BiH.

Dodaje se da je „sramotan propust određenih izabranih zvaničnika da deluju kako bi zaštitili živote i imovinu gradjana ugroženih šumskim požarima, koji trenutno pogadjaju Bosnu i Hercegovinu“.

Podsetimo, Dodik juče nije dao saglasnost za korištenje resursa Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području opštine Prozor-Rama.

Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić dali su saglasnost za angažovanje Oružanih snaga odmah po primanju urgencije od loklanih vlasti, ali Dodik nije dao saglasnost za to.

Da bi se helikopteri Oružanih snaga BiH angažovali potrebna je saglasnost sva tri člana Predsedništva BiH.

Dodik je prošlog leta takođe odbijao da da saglasnost za angažovanje helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH na gašenju požara u Hercegovini.

***

BONUS VIDEO: Dodik iz automobila pokazao srednji prst novinarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar