Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija je naredila libanskom ambasadoru da napusti Rijad u roku od 48 sati i naredila opštu zabranu na sav uvoz iz Libana zbog "uvredljivih" komentara libanskog ministra informisanja.

Pročitajte još:

Saudijska Arabija je saopštila da povlači svog diplomatskog izaslanika iz Bejruta radi „konsultacija“.

Libanski premijer izrazio je žaljenje zbog odluke Saudijaca i rekao da se nada da će Rijad preispitati svoju odluku.

U intervjuu emitovanom ranije ove nedelje, ali snimljenom u avgustu, pre nego što je libanski ministar informisanja Džordž Kordahi stupio na dužnost ministra, on je nazvao Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) agresorima u ratu u Jemenu.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori se protiv Huti pobunjenika u Jemenu već sedam godina, a Kordahi je u avgustovskom intervjuu taj sukob nazvao „uzaludnim“ i rekao da Huti deluju u „samoodbrani“.

Libanska vlada je saopštila da Kordahijeve primedbe ne odražavaju zvaničan stav kabineta.

Odnosi između Libana i Saudijske Arabije su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina, dok je istovremeno militantna frakcija Hezbolaha koju podržava Iran jačala u Libanu pomažući pobunjenim Hutijima u Jemenu, a Kordahi je član političkog bloka koji je u savezu sa Hezbolahom.

Svega nekoliko sati nakon saudijske odluke i susedni Bahrein je proterao ambasadora Libana.

Premijer Libana Nadžib Mikati izrazio je „duboko žaljenje“ zbog saudijske odluke i najavio da će raditi na popravljanju odnosa.

BONUS VIDEO: Kako će vlast urediti diplomatiju 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar