Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Albanski psiholozi zabranili su "terapije konverzije" kojima je svrha promena seksualne orijentacije mladih članova LGBT zajednice, a taj su korak u subotu pozdravila udruženja za zaštitu ljudskih prava u toj zemlji.

Odluka donesena u petak je posebno važna za mlade pripadnike LGBTI zajednice (lezbejke, gej, biseksualne i transrodne/transseksualne osobe, dok „I“ označava međupol), naglasilo je udruženje za zaštitu prava homoseksualaca Pink ambasada u saopštenju, prenosi Index.hr

„Svi terapeuti u Albaniji moraju biti članovi Udruženja albanskih psihologa, čije su odluke konačne i pravno valjane“, objasnio je Altin Hazizaj, predsednik tog Udruženja, prenosi AFP.

„To je konačna odluka i da bi stupila na snagu, ne treba je potvrditi zakonodavna ni izvršna vlast“, dodao je.

Prema podacima iz drugih zemalja, osobe koje su bile izložene tim terapijama su 8,4 puta spremnije da izvrše samoubistvo i 5,9 puta su sklonije depresiji.

 

Najsporniji elektrošokovi i ubrizgavanje testosterona 

 

Stručnjaci drže da su psihološke i duhovne intervencije usmerene na promenu seksualne orijentacije neke osobe nisu delotvorne i često su opasne, a najspornije su tehnike elektrošokova i ubrizgavanje testosterona.

U martu 2018. Evropski parlament je izglasao tekst kojim se osuđuje te tehnike i poziva zemlje članice da ih zabrane.

Početkom maja Nemačka je nakon Malte postala druga zemlja članica Evropske unije koja je zabranila te terapije za maloletnike.

Albanija je 2010. usvojila zakon protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, no većina članova LGBTI zajednice se u toj zemlji, kao i u mnogim zemljama jugoistočne Europe, svakodnevno suočava s predrasudama, diskriminacijom i porodičnim nasiljem, objašnjava Pink ambasada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar