Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Poslanici u Skupštini Albanije usvojili su sa 113 glasova "za" Rezoluciju o Srebrenici, kojom se osuđuje genocid koji su srpske snage počinile jula 1995. godine u toj opštini na istoku Bosne i Hercegovine.

Nacrt rezolucije su predložili poslanici vladajuće Socijalističke partije, a zasnovana je na rezolucijama Evropskog parlamenta i ocenama Evropske komisije o genocidu u Srebrenici, aktima koji osuđuju negiranje i veličanje genocida i osoba koje su taj zločin počinile, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osim zabrane negiranja genocida u Srebrenici, rezolucija albanskog parlamenta predviđa i osudu političke retorike koja podstiče međunacionalnu mržnju negiranjem genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

„Smatramo da ove zločine treba kazniti, jer žrtve zaslužuju pravdu. Smatramo da ovi zločini moraju biti kažnjeni, dok se nekažnjavanjem rizikuje njihovo ponavljanje u budućnosti“, izjavila je ministarka spoljnih poslova Albanije Oljta Džačka predstavljajući nacrt rezolucije pred poslanicima.

Nikada neće doći do pomirenja u regionu, ukoliko se zločini ne osude, dodala je ona.

Ovo je pokušaj da se ublaži politički sukob među strankama u Albaniji, pošto je Skupština Albanije sredinom maja odbila zahtev pojedinih opozicionih poslanika da se održi sednice na kojoj bi se razmatrala Rezolucija o Srebrenici.

BONUS VIDEO: Kako se kroz sud odnosimo prema ratnim zločinima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare